Reede, august 5, 2022
 

Tubala vaia õnnistati kolme sortsu õllega

Toomas Kokovkin
Toomas Kokovkin
Toomas Kokovkin
Toomas Kokovkin
Kolmanda Tubala vaia püstipaneku ja naelutamise tseremoonial peeti kinni kombest, mille algatas Peeter Palu esimese vaia puhul – vaia jalamile valati kolm sortsu õlut ja öeldi välja soov, et vai ikka kestaks, koguks ja toetaks Hiiumaa kultuuri.
Kõpu Majaka Fondi haldus­kogu hoiab alles ka naelte vaia sisse löömise tava. Igaüks, kes aasta jooksul teeb fondile vähemalt 100 euro suuruse annetuse, saab tänutäheks omanimelise sepa­naela, mis juuli lõpus pidulikult vaia lüüakse.
Fondi halduskogu liige Ermo Mäeots andis teada, et seekordsel naelutamisel laekus 805 eurot. Fondi toetas kuus uut annetajat ja püsi­annetaja Igor Prigoda. Senisele 107 naelale lisaks on nüüdsest Tubala vaia sees kuus uut naela juures, millel nimed Järvi Lipasti, Margus Tabor, Merike Marie Nimmer­feldt, perekond Korol, Reili Rand ja Kati Kukk.
Kohalolijate ees kõneldes arutles halduskogu kaua­aegne liige Helgi Põllo vaia kui sümboli üle. Lisaks sellele, et vaia kohta räägitakse lugu Hiiumaa paigalhoidmisest, võib tema sõnul selles näha ka abivahendit püsima­jäämiseks, kui ümberringi leiavad aset suured ja järsud muutused.
Põllo ütles, et kuigi kultuur ei kao kuhugi, on tekkimas kultuuri uus nägu. “Selle fondiga toetame kohalikke tegijaid, et pika ajaga kujunenud ja omaksvõetud kultuuri­mudel ikka mingis vormis alles oleks ning kõrvuti saaksid eksisteerida nii suur maailm kui kohalik eluviis,” rääkis ta.
Nagu ka eelmistel kordadel, kui Tubala vaia juurde on kogunetud Eri Klasi algatusel asutatud Kõpu Majaka Fondi sünnipäeval, kõlas seekordki rahvamuusika ja löödi tantsu. Kärdlast sõitis jalgratastel kohale tantsurühm Kohvilähkrid, mida juhendab Helle-­Mare Kõmmus, akordioni mängis Kersti Rõbtšenko. Varem meister Heini Koppeli
valmistatud naeltele pressis seekord nimed sisse Kaimas Silk.

Toimetaja
HARDA ROOSNA

 

Comments

Pole ühtegi kommentaari.
 
Hiiu Lehest

Hiiu maakonna sõltumatu maakonnaleht aastast 1997

Miks sündis Hiiu Leht »
Kontakt

Telefon: +372 463 2199
Email: hiiuleht@hiiuleht.ee

Vabrikuväljak 1, Kärdla, 92411