Reede, mai 20, 2022
 

Lehekuu koorikontserdid kõlavad Orjakus ja Viskoosas

wannamoisa.ee
Häli-Herta Haavapuu
Kahel kevadisel lehe­kuu õhtul kõlavad Hiiumaal segakooride hääled. Laupäeval, 21. mail kell 20 Orjaku külamajas “Ao­valgest ehani” ja reedel, 27. mail kell 19 Kõrgessaare valitsejamaja trepil “Puud ma laulan haljusesse”.
Kontserdil “Aovalgest ehani” kohtuvad Wannamoisa Segakoor ja Kärdla Kammerkoor.
Segakoor Wannamoisa alustas kooslaulmist 2010 kaunil kevadel Saue vallas, Vana­mõisa seltsimajas. Kärdla Kammerkoor alustas kooslaulmist 2011 külmal talve­õhtul Kärdlas. Segakooris Wannamoisa laulvad ulgu­hiidlased rääkivat, et Hiiumaal on kõik teistmoodi. Aeg liigub teistmoodi, kadakad ja meri pakuvad hingele kosutust ning hiidlased ise on üks äraütlemata kena rahvas. Nii ongi koor tahtnud seda järele proovida ja omal nahal korraks kogeda. Koori dirigendid Sille ja Villem Freiman (Wanna­moisa) ning Raili
Kaibald (Kärdla Kammerkoor) on omavahel head tuttavad juba Eesti Muusika-ja Teatriakadeemia päevilt.
Kärdla Kammerkoor laulab õhtusse päevasündmused ja mõtted ning tõstatab ka teravamaid ühiskonna küsimusi. Segakoor Wannamoisa viib publiku õhtu- ja unelauludega öisesse rahusse.
Õhtu-, öö- ja unelauludes on vägi, mida sageli alahinnatakse. Unes kohtub inimene iseenda alateadvusega viisil nagu seda ärkvelolek kunagi ei võimalda. Uni pakub võimalust käia justkui teises reaalsuses, mis on põnev ja kosutav ühtaegu. Lisaks kannavad unelaulud edasi oma rahva- ja perekonna­pärimust. Soov on tuua hinge kosutust, lohutust ja rahu.
Kontserdil “Aovalgest ehani” on soovi korral võimalus osta pilet. Kogu piletitulu läheb Hiiumaale jõudnud sõja­põgenike abistamiseks.
“Puud ma laulan haljusesse” on Kärdla Kammerkoori kevadine lõpp­akord Kõrgessaare valitsejamaja trepil. Kohtuvad Kärdla Kammerkoor ja Kõrgessaare raamatu­kogu.
Kontsert on kolme Hiiumaaga seotud kirjaniku nägemus Hiiumaa kevadest looduses ja inimese hinges. Õhtut ilmestavad Hiiumaa kirjanduse proosatekstid, mis toovad meid hetkeks äratundmisele, millised on hiidlased ja nende suhtumine ümbritsevasse ja teineteisesse. Kontserdi keerisesse haaratakse ka publiku teadmised Hiiumaa kirjanduse tundmises.
Ühise lauluga võlutakse viimased raagus puudki haljusesse ning hinges hoitakse olulist mõtet:
“Kas tunned, kuis meile ikka on lahti kõige kõrgemad taeva­teed,
kui tuleme kokku, kui leiame mahti,
jätame vaevad ja laulame, laulame?”
Kontsert on pühendatud Hiiumaa kirjanduse teema-aastale. Avatud on ka kohvik.

RAILI KAIBALD
koorijuht

 

Sildid: , , ,

Comments

Pole ühtegi kommentaari.
 
Hiiu Lehest

Hiiu maakonna sõltumatu maakonnaleht aastast 1997

Miks sündis Hiiu Leht »
Kontakt

Telefon: +372 463 2199
Email: hiiuleht@hiiuleht.ee

Vabrikuväljak 1, Kärdla, 92411