Reede, märts 18, 2022
 

Käina koolile pühendatud elu

HELI TUISK
Emakeelepäeval tähistas oma 70. sünni­päeva kauaaegne Käina kooli õppealajuhataja ja matemaatikaõpetaja Urve Pärnamaa.
Koos Käina kooliperega õnnitlesid Urvet koolis sünnipäevahommikul vallavanem Hergo Tasuja ja Käina osavalla vanem Omar Jõpiselg. Tema ulatas lisaks lilledele Urvele ka haridus- ja teadusministri tänukirja olulise panuse eest Hiiumaa haridusellu.
Urve Pärnamaa on Käina Koolile pühendanud kogu oma elu. Alates 1. augustist 1974 on ta olnud tööl ikka samas koolis – 47 aastat matemaatika­õpetajana ja 37 aastat õppeala­juhatajana. Nüüd ka haridusliku erivajaduse ehk HEV-õppe koordinaatorina.
Läbi aegade on tal olnud vabatahtlikke ülesaarelise tähtsusega ülesandeid – mate­maatika ja koolijuhtide ainesektsiooni juhtimine, samuti tihe koostöö vabariiklike ainesektsioonidega.
Käina kooli direktor Ermo Mäeots ütles, et kolleegina on Urvel suurepärased organi­saatorivõimed ja alati oma seisukoht, millele laieneb siiski ka läbirääkimise võimalus. “Õpilaste jaoks on ta vahel innustaja, vahel kuulaja ja lohutaja, teinekord ka õiglaselt karm,” lisas Mäeots. Matemaatikaõpetajana on Pärnamaa igal aastal viinud oma õpilased olümpiaadidele ja tavaliselt on tagasi tuldud poodiumikohtadega.
Urve eestvedamisel on korraldatud koolitusi, kogemustevahetusi, õppekäike ja õpilasvõistlusi. 2006. aastal omistati talle Hiiumaa aasta õpetaja tiitel ja ministri tänukiri. Toona ütles aasta õpetaja Hiiu Lehele, et tal polnud saarega mingeid sidemeid. Hiiumaale sattus Rapla neiu aga see­tõttu, et elas “pedas” õppides kahe Hiiumaa tüdrukuga ühes toas, oli neil saarel külas käinud ega tõrkunud, kui teda siia tööle suunati.
Matemaatika – imelihtne!
Urve lõpetas Raplas keskkooli ja läks Tallinna Pedagoogilisse Instituuti (praegusesse Tallinna Ülikooli) matemaatikat õppima. “Miks matemaatika? Mulle tundus see lihtne,” küsis ja vastas Urve ise. Enamik tema kursusekaaslasi oli pühendunud õpitud erialale ja kõik läksidki pärast keskkooli matemaatikaõpetaja diplomi omandamist tööle kooli õpetajana. Vaid paar kursuse­kaaslast vahetas eriala.
Juubilar rääkis, et saavad igal aastal kursusekaaslastega korra kokku ja alles nüüd on nii mõnedki hakanud õpetaja­ametist loobuma, et pensionipõlve pidada.
“Õpetajaamet oli loomulik valik ja ma ei kujutanud algaastail ettegi, et matemaatika võib kellelegi raske olla – see on konkreetne aine, ajas ei muutu, on huvitav ja põnev,” rääkis juubilar suure innu ja põlemisega oma õppeainest, mis talle siiani meele järgi. Õpetaja Pärnamaa tõdes, et kooliprogrammid on aastakümnete jooksul muutunud, juurde on tulnud IT ja tõestusi nõutakse vähem.
Kuna Pärnamaa on õppinud keskkooliõpetajaks, meeldis talle enim aeg, kui Käina koolis oli ka gümnaasiumiosa: “Sain ikka matemaatikat õpetada!” Kui tuli taas hakata õpilastele andma teadmisi 5. klassist alates, oli see tema jaoks raske. “Ei saa ju viiendas ja abituuriumis ühte­moodi rääkida,” ütles õpetaja. “Meeldib, kui õpilane mõtleb kaasa, temaga saab arutada mingite ülesannete lahenduse üle,” selgitas ta. ja tõdes, et matemaatika on siiski õpilaste jaoks raske aine.
Käigud annavad energiat
Peale koolipäeva püüab Urve Pärnamaa oma töövõimet taastada vesiaeroobika­treeningul või siis pikki kilomeetreid käies, aga ka kodus kududes. “Hakkasin kuduma Haapsalu salle, seal pead olema mõttega juures, see konkreetne tegevus mulle sobib.” Veel meeldib talle väga reisida. Ka tulevikus võiks ju kusagile kaugemale sõita, aga vahepealne aeg on piiranud liikumist: “Enim on meeldinud reis Islandile, Madeirale läheks veel, Sitsiiliasse – igal maal on oma võlu.”
Urve on kahe täiskasvanud lapse, Jane ja Janari ema ning kolmekordne vanaema. Tema ainsaks tulevikusooviks on, et oleks tervist ja rahu ning lastel oleks kõik korras.
Iga tuule poole ei pööra!
Kolleeg Maris Varik iseloomus­tas Urve Pärnamaad nii: õpetajana nõudlik, järjekindel; kordab ja konsulteerib. “Neid on palju, kes tänu “Pärnamaa matemaatikale” kõrgkoolides edukad olnud,” kinnitas Varik. “Aina otsib ja õpib ise uusi asju ja suunab kolleege enese­täiendusele – ühes inimeses on koos nii konservatiivsus /alalhoidlikkus kui uuenduslikkus, aga iga tuule poole ta end ei pööra.”
Maris Varik ütles, et Urve on väga töökas. “Suur lille­armastaja, koduümbrus on kauneid lilli täis. Tubli kuduja – teeb Haapsalu salli mängeldes valmis. Urve on reisihuviline ja korraldab kolleegidele huvitava kavaga retki Eestimaal. Käib ise ka laiemas maailmas ringi. Armastab sauna, head seltskonda, spaad ja kvaliteetaega koos laste peredega.”

HELJA KAPTEIN
helja.kaptein@hiiuleht.ee

 

Sildid: , ,

Comments

Pole ühtegi kommentaari.
 
Hiiu Lehest

Hiiu maakonna sõltumatu maakonnaleht aastast 1997

Miks sündis Hiiu Leht »
Kontakt

Telefon: +372 463 2199
Email: hiiuleht@hiiuleht.ee

Vabrikuväljak 1, Kärdla, 92411