Teisipäev, jaanuar 25, 2022
 

Jorgen Kuivonen sai taas “reele”

HELIKA VILLMÄE
Jaak Nirgi
Reedest pühapäevani toimusid Haapsalus jääpurjetamise Eesti meistrivõistlused, kus JK Dago võistlejatest saavutas parima tulemuse, DN juuniorite klassi kolmanda koha Jorgen Kuivonen.
Tänu headele abilistele sai Jorgen kiiresti korda mullu detsembris sealsamas Haapsalu lahe jääpraos purunenud kelgu.
“Kõlab uskumatult, aga taas jääl! Kolm nädalat tagasi jääprakku kihutanud kelk on läbi teinud imelise muutuse, aitäh kuldsete kätega meistritele Toivo Pähna ja Andrus Padu!” tänas Jorgeni ema Helika Villmäe sotsiaalmeedias häid abilisi, tänu kellele Jorgen jälle võistelda saab.
Võistlus keerulistes oludes
Haapsalus peeti olenevalt võistlusklassist kaheksa kuni üheksa sõiduga keerulistes oludes Eesti meistrivõistlused 2022, teatavad korraldajad. Algselt reedel algama pidanud võistlus lükati edasi tugeva tuule tõttu. Laupäeval olid aga olud paremad ning võistlus võis alata. Keerutava tuule, lumise ning raske jääga peeti kõikides klassides ära neli võistlussõitu. Pühapäevane võistluspäev algas küll tiheda lumesaju ning vaikse tuulega, kuid paari tunni möödudes ilm selgines ning võistlus võis jätkuda.
5–7 m/s puhunud tuul võimaldas kõikides võistlusklassides ära pidada planeeritud viis võistlussõitu.
DN klassis, kus võistlejaid oli nii Soomest kui Lätist, võitis siiski Marek Lentsius Kalevi Jahtklubist. Poodiumi teise koha hõivas Haapsalu Jahtklubi purjetaja Argo Vooremaa ning kolmandaks jäi Pärnu Jahtklubi esindaja Mihkel Kosk.
JK Dago võistlejaist oli selles klassis kõrgeimal, neljandal kohal Joonas Kiisler, Jorgen Kuivonen oli 15. kohal ja Ott Saar 28. kohal.
Lentsiuse sõnul olid olud üsnagi harjumatud ning keerulised. Kasutada tuli uiske, mida kord viie aasta jooksul kärust välja võetakse. “Jääd kattis paari sentimeetri paksune kristalliseerunud lume­kiht, mis muutis raja eriti raskesti läbitavaks,” sõnas Lentsius. Konkurentsi hindas võitja väga kõrgeks. “Kelkude vahed sõitudes olid väga väikesed ning grupp püsis tihedalt koos. Vähemagi eksimusega oli võimalik langeda sõidus viis-kuus kohta.” Võidu tõi Lentsiuse hinnangul hea uisuvalik ning talle sobiva tugevusega tuul.
DN juuniorid: Kuivonen 3., Saar 9.
DN juunioride seas sõitsid võidu vaid eestlased. Kõrgeima koha saavutas Pärnu Jahtklubi jääpurjetaja Rasmus Maalinn, teisena lõpetas Melvin Aasav ning kolmas koht kuulus hiidlasele Jorgen Kuivonenile. Sellega parandas Kuivonen oma mullust tulemust – siis oli ta EMV-l juuniorite arvestuses neljas.
Teine JK Dago võistleja Ott Saar oli 12 võistleja arvestuses üheksas.
Kuni 16aastaste sõitjate Ice-Optimisti klassis võtsid omavahel seekord mõõtu üheksa jääpurjetajat, võitjana Anni Kubjas Saaremaa Merispordi seltsist. Teisena lõpetas Pärnu Jahtklubi purjetaja Aron Poolma ning kolmandana Leene Väliste samuti Pärnu Jahtklubist.
Oolup-Padu viiendal kohal
Monotüüp-XV klassis jaotati kohad viie võistlema tulnud paatkonna vahel. Kuigi ka suurte Monotüüp XV klassi jääpurjekate jaoks oli lumine rada väga raskesti läbitav, suutsid nad sellest hoolimata teha kokku üheksa võistlussõitu.
Oma paremust näitasid Saaremaa Merispordi seltsi esindajad Indrek Aavik ja Siim Valgre, võites üheksast sõidust kuus ning kindlustades sellega endale ka Eesti Meistritiitli. Teisele kohale tulid Kalevi Jaht­klubi esindajad Ants Haavel ja Andres Laul. Kolmandad olid saarlastest vennad Ott Kolk ja Juhan Kolk. JK Dago meeskond Olev Oolup ja Andrus Padu jäid viiendale, viimasele kohale.
Kokku osales Eesti meistri­võistlustel 54 jääpurjetajat kolmest riigist. Nendest 35 sõitsid DN võistlusklassis. Ice Optimisti klassis ehk kuni 16aastaste võistlus­klassis osales seekord üheksa purjetajat ning Monotüüp XV klassis oli väljas viis paatkonda.

 

Sildid: , , ,

Comments

Pole ühtegi kommentaari.
 
Hiiu Lehest

Hiiu maakonna sõltumatu maakonnaleht aastast 1997

Miks sündis Hiiu Leht »
Kontakt

Telefon: +372 463 2199
Email: hiiuleht@hiiuleht.ee

Vabrikuväljak 1, Kärdla, 92411