Reede, juuli 23, 2021
 

Saaremaa liini tõrget ei tohi lahendada hiidlaste arvelt

Hiiumaa vallavanem Hergo Tasuja edastas eile TS Laevad juhatusele pöördumise, milles palub tungivalt Tõllu mitte asendada Hiiumaa liini parvlaevadega. “Vallavalitsus palub arvestada, et lisaks üleveonumbritele, mille absoluutarvestuses hiidlased paratamatult saarlastele enamasti alla jäävad, oleks Tiiu või Leigri asendamisel Regulaga saarele ka olulisi negatiivseid mõjusid,” märkis vallavanem.

Tasuja sõnul on tõsiasi, et Saare maakonna olukord ei muutu samas proportsioonis paremaks kui Hiiumaa oma halveneb: “Iga reisitõrke järel-
lainetus kestab veel vähemalt pool aastat, kajastudes vähenenud üleveomahus, ööbimiste arvus, poekülastatavuses jne. Ka seda mõju tuleb otsuste juures arvestada.”

Just juuli ja august on Hiiumaale ja Hiiumaalt reisijate ning sõidukite üleveo osas rekordiks saamas. Juba möödunud aasta juulis veeti Hiiumaa liinil sõidukeid üle 44 728, aastal 2019 oli sama number 41 250. Reisijate arv oli 2020. aasta juulis 113 088, aasta varem 104 756. Seega kasv on märgatav, mis pani proovile isegi suured laevad. Selle aasta juulis võib eeldada veelgi suuremaid numbreid. Tasuja sõnul ei ole sellises olukorras suure laeva asendamine väikesega võimalik.

Olulised argumendid on Hiiumaa vaates ka tunduvalt pikem teekond merel, millega kaasneb märgatavalt pikem seisak sadamas, kui laevale ei mahu. Samuti tuleb arvestada, et laevateest osa sõidab laev kanalis, mistõttu vabagraafikus sõitmine on problemaatilisem kui Kuivastu-Virtsu liinil – väljuda tuleb graafikujärgseid reise arvestades, et kanalisse ära mahtuda.

Tasuja sõnul tuleks keskenduda Saaremaa suunal lahenduse leidmisele, mitte tekitada probleeme ka Hiiumaale. Näiteks võiks käiku lasta lisalennud Kuressaarde ning tihendada bussiliiklust Kuivastu sadama ja Kuressaare vahel.

Lisaks Hiiumaa vallavalitsusele edastasid eile TS Laevad juhtidele oma pöördumise ka Hiiumaa ettevõtjate liit ja turismisektori esindajad, kes on samuti vastu Tõllu asendamisele Leigri või Tiiuga.

Eile keskpäeval kohtusid vallavanem ja volikogu esimees ministeeriumi, TS Laevade, Transpordiameti ja Saaremaa vallavalitsusega. Lahenduste otsimisega jätkatakse.

HIIU LEHT

 

Sildid: , ,

Comments

Pole ühtegi kommentaari.
 
Hiiu Lehest

Hiiu maakonna sõltumatu maakonnaleht aastast 1997

Miks sündis Hiiu Leht »
Kontakt

Telefon: +372 463 2199
Email: hiiuleht@hiiuleht.ee

Vabrikuväljak 1, Kärdla, 92411