Teisipäev, juuni 8, 2021
 

Õpirände kogemused algavad pisiasjadest

Välismaale praktikale minek on väärt võimalus, tõdesid Hiiumaa ametikooli õppurid Ene, Piret  ja Markus Oeselg, kes jagasid oma tähelepanekuid.

Selle nädala algul Berliini linnaaiandis linnaaedniku praktikaga alustanud Ene  ütles, et juba esimesed päevad on olnud rikastav kogemus, sest vastuvõtt on olnud avatud ja hooliv kuni pisiasjadeni. Näiteks peeti esimene töökoosolek kahe Eestist tulnud praktikandi pärast inglise keeles, kuigi ülejäänud 14 osalejat olid n-ö saksakeelsed. “Jättis sooja tunde,” nentis Ene, kes on esimest korda välispraktikal nagu ka tema rühmakaaslane Piret.

Ta tõi teisegi näite saksa külalislahkusest. “Õhtul kolasime linna peal – olen siseõuede ja hoovide fänn – ning igale poole, kuhu nina sisse pistsime ja mõni pere või seltskond meile vastu vaatas – kutsuti kohe ühinema, küsiti, kas võivad kostitada. Meie ju nii ei käitu,” põhjendas ta, miks need kohtumised eriti meelde jäid.

Piret rääkis, et esimese tööülesandena valmistasid nad kasvuhoones looduslikust materjalist vaiu, mille külge kinnitatakse teadetetahvlid. Töötati koos noore brasiillannaga, kes on seal tööl vabatahtlikuna: “Oli viljastav Eesti ja Brasiilia koostöö!”

Mõlemad võtavad õpirännet hea juurdeõppimise ja reisimisvõimalusena. Kõige keerulisem osa ettevalmistustes tulenes koroonapiirangutest, ebakindlust jätkus viimase hetkeni, kuna otselend Tallinn-Berliin suunati üle Riia ning saada tuli ka Lätti sisenemise paberid. Kohapeal saab haiguse läbipõdenuna ja terveks tunnistamise tõendiga vabalt igal pool liikuda, muidugi pidevalt pabereid ette näidates.

Ene sõnul on õpirände puhul kaetud majutus- ja reisikulud ning osaliselt igapäevakulu – toit ja kohalik transport, aga vaatamisväärsuste külastamise eest vabadel päevadel tuleb ise tasuda.

Varem kahel korral välispraktikal käinud Markus Oeselg ütles, et jäi väga rahule nooremaedniku praktikaga Hollandis ja floristina Portugalis kogemusi saades. Seekord on tal ametikooli vilistlasena võimalus minna Hispaaniasse, end floristi erialal täiendama. “Loodan seal palju katsetada, sest lilled on neil palju odavamad kui meil,” tõi ta välja ühe ahvatluse, mida praktika lõunamaal pakub. Lisaks kasvab seal looduses lilli, mida meil ei kasva – näiteks Portugalis olid kallad tee ääres ja igal pool hortensiad. “Neid sai võsast võtta ja siis teha suuri huvitavaid lilleseadeid,” rääkis ta vaimustusega.

Millega Markus kohe arvestada ei osanud, olid Portugali palavad ilmad. Nüüd kavatseb ta praktikale sõita sügisepoole, kui on sobivam ilm, pealegi algab siis kohalikele n-ö pulmade pidamise aeg, mille jaoks on tavaks tellida eriti palju lilli ja värvilisi seadeid.

Üheks välispraktika võtmekohaks pidas Markus suhtlemist, milles tema sõnul tuleb olla avatud meelega ning unustada ära hirmud konarliku keeleoskuse pärast. “Tänu sellele saab praktikal palju tutvusi,” toetus ta oma kogemusele, lisades, et peljata pole vaja. “Küll aru saadakse ja kui midagi ei tea või ei oska, siis tulebki öelda, et ei ole seda enne teinud ja siis seletatakse ning näidatakse ette.”

“Alati on kasulik välispraktikale minna,” on Markus kindel, kohta aga tasub hoolikalt valida. Tema soovitaks ettevõtteid, mis pikemalt tegutsenud ja heade klientidega, kuna seal saab kõvema kooli, mis sest, et esialgu võib olla raske. Praegu töötab Markus ühes Kuressaare lillepoes ja läheb välispraktikale oma puhkuse ajal kaheks nädalaks, täpne praktikakoht selgub lähiajal.

 

Vahendas KATI KUKK

 

Sildid: , , ,

Comments

Pole ühtegi kommentaari.
 
Hiiu Lehest

Hiiu maakonna sõltumatu maakonnaleht aastast 1997

Miks sündis Hiiu Leht »
Kontakt

Telefon: +372 463 2199
Email: hiiuleht@hiiuleht.ee

Vabrikuväljak 1, Kärdla, 92411