Teisipäev, mai 4, 2021
 

Linnuviktoriini lahendati veebis 468 korda

Veljo Runnel
Eelmisel kuul, 7.–21. aprillini said loodus­huvilised osaleda Tartu Ülikooli loodus­muuseumi ja botaanikaaia linnuviktoriinil, mis teist aastat järjest toimus veebis. Viktoriinile laekus kokku 468 vastust ja 10 protsenti vastanutest said maksimumpunktid.
Viktoriinil esitasime küsimusi Eesti lindude kohta. Erinevaid linnuliike tuli ära tunda välimuse, kirjelduse ja häälte järgi. Kokku oli linnuviktoriinil 21 küsimust, millest kõige raskemaks osutusid punarinna ja talvikese laulu äratundmine. Mõlemale vastati õigesti vähem kui pooltel kordadel. Võib-olla veidi üllatuslikult osutusid kõige lihtsamateks küsimusteks need, kus tuli pildi järgi tuvastada pasknäär ja siidisaba. Mõlemal juhul teadis õiget vastust rohkem kui 90protsenti vastajatest – see on suurepärane tulemus!
Viktoriini korraldajatel on suur rõõm näha, et inimeste huvi looduse tundmise vastu on jätkuvalt suur, kusjuures huvilisi on kõikides vanuseastmetes – kõige nooremad vastajad olid nelja- ja viieaastased ning kõige vanem 89aastane.
Viktoriinil osalejate vahel loosisime välja auhinnad, milleks on Veljo Runneli linnu­laulude kogumik.
Tartu Ülikooli loodus­muuseum korraldas linnuviktoriini 11. korda. Enamasti on linnuviktoriin toimunud kevadeti Tartu Ülikooli loodus­muuseumis, kuid veebis toimus see teist aastat.

ELEN KONTKAR
TÜ loodusmuuseumi loodushariduse spetsialist

Kevadtaimede viktoriin

Külli Kalamees-Pani
Maikuus kutsub TÜ loodusmuuseum lahendama selle kevade viimast, taimeviktoriini ja osalema virtuaalsetes meisterdamise töötubades. Mõlemast saab osa võtta kuni 14. maini.
Kevadtaimede viktoriinis on fotosid niidu-, luha-, metsa- ja pargitaimedest. Viktoriini võib läbi teha mitu korda ning osalema on oodatud kõik huvilised, olenemata vanusest ja kogemusest. Hiljemalt mai lõpus loositakse kõikide vastajate vahel välja kümme auhinda kahes vanusegrupis: kuni 18aastased ja täiskasvanud. Selleks, et korraldajad saaks loosiauhinna võitjatega ühendust võtta, palutakse vastajail jätta oma kontaktid: nimi, meiliaadress ja vanus. Õiged vastused on pärast viktoriini kättesaadavad loodusmuuseumi kodulehel natmuseum.ut.ee
Meisterdamise töötubades saab valmistada soolataignast medaljone taimemotiiviga, taimejuustega munapäid ning ise läbi viia katse, kus uuritakse taime kasvamist mõjutavaid tegureid. Videote lingid on kättesaadavad TÜ loodusmuuseumi kodulehel ja Youtube kanalil. Viktoriinil kasutatud fotod pildistas ja ülesanded koostas Külli Kalamees-Pani, meisterdamise töötoa videod valmistas ette ja monteeris Elen Kontkar.
Muuseumi huvitegevusi toetab SA Keskkonnainvesteeringute Keskus.
HIIU LEHT

 

Sildid: ,

Comments

Pole ühtegi kommentaari.
 
Hiiu Lehest

Hiiu maakonna sõltumatu maakonnaleht aastast 1997

Miks sündis Hiiu Leht »
Kontakt

Telefon: +372 463 2199
Email: hiiuleht@hiiuleht.ee

Vabrikuväljak 1, Kärdla, 92411