Reede, mai 21, 2021
 

Kevadtorm saarel

Nädalajagu saame nüüd siin, muidu nii rahulikul Hiiumaal elada õppuse Kevadtorm “sõjaseisukorras”. Ehkki see on õppus ja “lahinguid” peavad Eesti mereväe alused ja Poola rannikukaitsjad, ebamugav kogemus siiski. Paneb kuskil sügaval hingesopis mõtlema, et miks seda vaja ja mis siis kui äkki päriselt… Mine seda naabrit tea…

Õppusega paralleelselt käivad RESi diskussioonid, ka selle üle, kuhu kolida tulevikus riigi laevastikud – kokku või lahku, Kopli poolsaare ühele või teisele poole või hoopis Paldiskisse, kaitseminister Kalle Laaneti kodusaarele või hoopis Hiiumaale. Eesti Päevalehe selleteemalist artiklit ilmestaval kaardil on ühe asukohana märgitud Saaremaa süvasadam, Hiiumaal Heltermaa sadam. See küll hea mõte pole, kui reisilaevadele või kruiisilaevadele mõeldud sadam ja sõjalaevade
sadam ühte panna.

Parem mõte oleks kunagise kolhoosi Hiiu Kalur rajatud, pooleli jäänud ja praegu eraomanikule kuuluv Lehtma kalasadam lõpuni ehitada ja n-ö sõjasadamana kasutusele võtta.

Praegune omanik leiab, et sadamat süvendada on liiga kulukas ja pole ka mõtet, kuna kaubalaevu seal eriti enam ei käi, ainult Hiiu Kaluri enda alused. Sadama sissesõidukanalisse kuhjuva liiva tõttu suuremad alused Lehtmasse varsti enam sisse ei pääsegi.

Samas võiks aina enam militariseeruv Gotlandi saar Rootsis ja Hiiu saar Eesti poolelt sel Läänemere osal silma peal hoida.

 

21. mai 2021

 

Sildid: , , , ,

Comments

Pole ühtegi kommentaari.
 
Hiiu Lehest

Hiiu maakonna sõltumatu maakonnaleht aastast 1997

Miks sündis Hiiu Leht »
Kontakt

Telefon: +372 463 2199
Email: hiiuleht@hiiuleht.ee

Vabrikuväljak 1, Kärdla, 92411