Teisipäev, aprill 27, 2021
 

Kristjan Arunurm kehastas riigivanemat

Tiiu Rinaldo
Reedel, 23. aprillil tähistas 102. sünni­päeva Riigikogu. Vastloodud Riigivanem August Rei sihtasutus korraldas sel puhul Estonia kontserdimaja ees sündmuse.
Meenutati 1919. aasta 23. aprilli, mil Asutav Kogu tuli esimest korda kokku Tallinnas Estonia kontserdisaalis ja valis esimeheks sotsiaal­demokraadi August Rei.
Jüripäeval 102 aastat tagasi pidas Rei Eesti Asutava Kogu avakõne – see oli päev, mis pani aluse demokraatlikule Eestile, mida tunneme tänapäeval, tõdeti kokkusaamisel. August Rei teened Eesti riigi ees on märkimisväärsed – peale Eesti okupeerimist Nõukogude Liidu poolt oli ta riigivanematest ainuke, kes pääses eluga Läände ning jätkas seal eksiil­valitsuse juhina.
August Rei kõne kandis ette hiidlastele hästi tuttav näitleja Kristjan Arunurm. “Oli suur au kehastuda suureks riigimeheks ja tema kõnesse süvenedes rohkem teada saada meie omariikluse tekkeloost ning toonasest rahvuslikust vaimsusest,” ütles Arunurm Hiiu Lehele.
Arunurm rääkis, et on ka korra varem ajaloolise isiku n-ö nahka pugenud: “Elmar Vragerit kehastasin kord Sõrul, lugesin ta tekste noore temana.”
Kristjan Arunurm on Salme teatris näitlejana tegev aastast 1994, praegu on ta Salme teatri juhatuse liige, peanäitejuht ja näitleja. Aastatel 2012–2015 oli ta Kärdla Kultuurikeskuse harrastus­teatri ja Kärdla noorte näite­ringi juht ning asutas Hiiu Naaditeatri. Ta on olnud mitmete oma lavastuste kunstnik, helikujundaja ja projektijuht. Juhtinud ka arvukalt sündmusi.

 

Sildid: , ,

Comments

Pole ühtegi kommentaari.
 
Hiiu Lehest

Hiiu maakonna sõltumatu maakonnaleht aastast 1997

Miks sündis Hiiu Leht »
Kontakt

Telefon: +372 463 2199
Email: hiiuleht@hiiuleht.ee

Vabrikuväljak 1, Kärdla, 92411