Teisipäev, märts 2, 2021
 

Suve hakul selgub Eesti aasta küla

JANE ÜKSIK
Emmasteotsa Muda, Ulja, Harju ja Valgu külad kandideerivad aasta küla nimetusele koos teiste maakondade tegusate küladega.
Eesti Külaliikumise Kodukant eestvedamisel selgub jaanipäevaks aasta küla, mis valitakse välja kõigist Eesti 15 maakonnast esitatud kandidaatide hulgast.
“Selle aasta eripäraks võib pidada seda, et maakonnad on konkursile esitanud terveid külade piirkondi,” tõi välja Eesti Kodukandi juhatuse liige Krista Habakukk. Kui varem olid kandidaatideks põhiliselt üksikkülad või alevikud, siis tänavu on peaaegu pooltest maakondadest esitatud mitu naaberküla, kus ühiselt oma asja aetakse ja külaelu korraldatakse.
Maaeluminister Urmas Kruuse peab aasta küla valimist ja selle kaudu eheda maaelu pildile toomist Eesti Külaliikumise Kodukant kiidu­väärt ettevõtmiseks: “Hea on iga algatus, mis lisab värvi maaelule ning rikastab seeläbi elu kogu Eestis.”
Konkursil osalejatest pisim aasta küla kandidaat on 21 elanikuga Soolu küla Läänemaalt. Suurim on Ida-Virumaalt esitatud Avinurme piirkond üheksa küla ja 459 elanikuga. Lisaks Muda, Ulja, Harju ja Valgu küladele Hiiumaalt, kandideerivad veel Hargla kandi külad Valgamaalt, Kabli küla Pärnumaalt, Kirepi küla Tartu­maalt, Nasva alevik Saaremaalt, Adila ja Pihali külad Raplamaalt, Uhtna küla Lääne-Virumaalt, Metsküla Viljandimaalt, Viskla küla Harjumaalt, Kauksi ja Kuru külad Ida-Virumaalt, Käru alevik Järvamaalt,
Leevaku kandi külad Põlvamaalt ning Luhamaa nulga külad Võru maakonnast. Külade kohta saab lähemalt lugeda saidilt kodukant.ee
Kõiki külasid hindab kohapeal kümneliikmeline žürii, mida juhib traditsiooniliselt riigikogu esimees. Rahvas saab oma lemmikkülale toetust avaldada kevadel selleks puhuks avatavas veebikeskkonnas.
Aasta küla kandidaatidega on võimalik tutvuma tulla ka 10.–12. juunini Tartus toimuval Maamessil, kus avatakse esmakordselt maakogu­kondade ala.
Kodukant korraldab aasta küla valimist üheksandat korda. Valimine toimub üle aasta ning iga maakond esitab kandidaadiks ühe küla, aleviku või külade piirkonna. Viimati, 2019. aastal sai aasta külaks Võru maakonnas Setomaal asuv Lüübnitsa küla.

 

Sildid:

Comments

Pole ühtegi kommentaari.
 
Hiiu Lehest

Hiiu maakonna sõltumatu maakonnaleht aastast 1997

Miks sündis Hiiu Leht »
Kontakt

Telefon: +372 463 2199
Email: hiiuleht@hiiuleht.ee

Vabrikuväljak 1, Kärdla, 92411