Teisipäev, märts 23, 2021
 

Pritsumaja TIK suletakse, teenus laotatakse üle saare

Harda Roosna | Hiiu Leht
Kuigi praegu on Kärdla keskväljaku ääres paikneva turismi­infokeskuse (TIK) uksel silt, et see on seoses Covid-19 eriolukorraga suletud 11. aprillini, on Hiiumaa arenduskeskus ja vallavalitsus otsustanud infopunkti lõplikult sulgeda.
Eelmisel nädalal saadetud pressiteates on kirjas, et arenduskeskus ja vallavalitsus on otsustanud pakkuda alates selle aasta turismi kõrghooaja algusest turismi­infoteenust üle Hiiumaa ja ühtlasi sulgeda turismiinfokeskuse Kärdlas ning muudatus on seotud ka riiklike muudatustega.
Hiiumaa vallavanema asendaja Hergo Tasuja ütles Hiiu Lehele, et infopunkti külastatavus on kahe aastaga vähenenud kaks korda. Ta viitas uuringule, mis näitas, et 98 protsenti külastajatest saavad Eestis liikudes oma info ilma turismiinfokeskusi füüsiliselt külastamata.
Hiiumaa arenduskeskuse juhataja Liis Remmelg lisas, et palju külastasid mullu TIKi hiidlased ise, kes käisid sealt ostmas meeneid, peamiselt Hiiumaa kirjaga pusa, mis oli eriti menukas müügi­artikkel. Turismiinfot aga küsiti ka muid kanaleid pidi. “Meenemüük pole kindlasti põhitegevus, millega turismiinfopunkt tegelema peaks, ka on ettevõtluse arendamise sihtasutus muutnud turismiinfo rahastamispõhimõtteid ja seepärast muudatused tegime,” ütles Remmelg.
Muutuste planeerimisel kaaluti kolme võimalust: palgata praegusesse TIKi tööle täiendav töötaja, viia turismiinfo jagamine Kärdla bussijaama või hakata turismi­infot jagama üle kogu saare. Valik langes viimase variandi kasuks.
“Eesmärk on arendus­keskuse koordineerimisel astuda turismiinfoteenuse osutamisel kaks pikka sammu edasi,” selgitas Remmelg. Nii jagatakse sellest aastast saarel pakutava kohta infot üle kogu Hiiumaa. Selleks luuakse külastusobjektide ja tulevase turismiklastri liikmete teenindava personali abil tiim, mille liikmed teenusestandardi alusel jagavad turismiinfot oma teeninduspunktis, samuti koguvad klientide tagasi­sidet. Jätkuvalt jääb tööle TIKi infotelefon, meiliaadress ja sotsiaalmeediakanalid.
Liis Remmelg lisas, et teenuse kulud üle Hiiumaa katab arenduskeskus vahenditest, mis jäävad alles turismiinfoteenuse osutamise lõpetamisel Pritsumajas. Tegemist on Hiiumaa vallavalitsuse kaasfinantseeritava summaga, mis on varem käinud koos EASi turismi­infoteenuse tellimusega, mida enam ei tellita.
Haapsalus ja Kuressaares asuvad turismiinfokeskused siiski jätkavad, ehkki külastatavus on mõlemas vähenenud. Sihtasutuses Lääne-
maa turismi projektijuhina töötav Olari Nebokat ütles,
et Haapsalu TIK ainsad sulgemised eelmisel ja sel aastal on olnud seotud eriolukorraga, et piirata Covid-19 levikut. “Jäädavat sulgemisplaani hetkel ei ole,” ütles Nebokat.
Saaremaa vallavalitsuse turismi- ja turundusteenistuse juhataja Helina Andruškevitšus kinnitas, et Saaremaa turismiinfokeskus Kuressaare raekojas jääb avatuks ka lähitulevikus.

 

Sildid: , ,

Comments

Pole ühtegi kommentaari.
 
Hiiu Lehest

Hiiu maakonna sõltumatu maakonnaleht aastast 1997

Miks sündis Hiiu Leht »
Kontakt

Telefon: +372 463 2199
Email: hiiuleht@hiiuleht.ee

Vabrikuväljak 1, Kärdla, 92411