Reede, märts 12, 2021
 

Omanik loodab Kuuri taasavada

Harda Roosna | Hiiu Leht
Kuus aastat Kärdla sadamas söögikohta pidanud Heimar Kuuskler tahab Resto Kuuri avada Kärdlas ka sel suvel, aga teises kohas.
Eelmisel nädalal viis Heimar Kuuskler koos abilistega ära kunagisse paadikuuri rajatud sadamarestorani inventari. Kuuri ees muruplatsil seisis mitu järelkärudega autot ja sissepääsu ees lebas suur surnud vesirott. Kuuskler ütles, et mügri oli oma elupäevad lõpetanud paadikuuri seina äärde laotud ja nüüdseks ära viidud puuriida all. Resto Kuuriga aga tahab ta Kärdlas jätkata, kuigi sadam temaga senises asukohas lepingut ei pikendanud.
Kuuskler tõdes, et oma kätetööd lõhkuda on kurb. “Sai kunagi tuldud, jättes Tallinnas kõik oma nii-öelda tööd ja tegemised – kõik lõpetasin ära, et kolida Hiiumaale ja alustada siin restoranipidamist. Panin siia kõik oma säästud ja minu arvates läks päris hästi. Külalised olid rahul, tekkisid püsikliendid, olid inimesed, kes tulid lausa purjekatega teiselt poolt lahte siia igal aastal regulaarselt sööma-jooma. Arvan, et üle poole või isegi rohkem oli neid, kes käisid aastast aastasse. Nüüd on lihtsalt küsimus, et kui nad nüüd tulevad, kus nad mind leiavad,” arutles ta.
Vaatamas oli ta käinud juba kahte võimalikku kohta, kuhu sadamarestoran kolida, midagi kindlat ta siiski veel öelda ei osanud.
Mitmetes nimekates Tallinna restoranides peakokana töötanud Kuuskler ütles, et tahab tõestada, et tema söögi­koha püsikliendid ei käinud siin Kuuri asukoha, vaid selle sisu pärast: “Tahan näidata, et näete, need inimesed järgnevad pigem mulle ja asukoht ei ole nii tähtis.”
Pikendamist pakuti
Kuusklerit üllatas, et toitlustuskoha lepingut temaga ei pikendatud, kuigi veel mullu oktoobris seda võimalust SA Hiiumaa Sadamad juhatuse liige Liina Härm talle pakkus.
“Mina vastasin, jah, olen huvitatud, palun saatke mulle leping, vaatan üle ja digi­allkirjastan. See oli oktoobrikuus ja kuigi leping ametlikult lõppes 30. septembril, ei ole mulle keegi öelnud, et koli välja, sest mõlemad osapooled olid teadlikud, et leping pikeneb,” rääkis Kuuskler.
“Olen Heimar Kuusklerile korduvalt rõhutanud, et ma pean juhatuse liikmena läbirääkimisi ja arutan võimaliku kokkuleppe tingimusi eel­tööna juhuks, kui nõukogu selle kokkuleppe heaks kiidab,” selgitas Liina Härm Hiiu Lehele. “Keerulisi aegu arvesse võttes pakkusin Kuusklerile ja nõukogule tõesti ühe võimalusena välja olemasoleva lepingu veelkordse aastase pikendamise. Meil on laiapõhjaline ja töökas nõukogu, arutelud on sisukad ja otsused langetatakse mitmeid asjaolusid arvesse võttes, nii ka see – kaaluti uue hoone rajamise ajalist perspektiivi, toodi välja ootused muutusteks ja leiti, et pikaajalise lepingu stabiilsus on parem nii rentniku kui sadama jaoks.”
Paadikuuri viimased aastad?
Kuuskler selgitas, et ühe aasta kaupa pikendati lepingut seepärast, et sadamal on kavas paadikuur lammutada ja ehitada selle asemele uus hoone, taotledes selleks tuge fondidest.
Liina Härm ütles, et siht­asutus on Kärdla sadama rendi­pinna puhul lähtunud kahest asjaolust. “Esiteks on Kärdla sadam viimaste aastatega palju arenenud ja muutunud ning sadama ja selle külastajate vajadused ja ootused samuti. Teiseks on see areng jätkuv ja peame tõepoolest silmas võimalusi, kuidas tulevikus saaks praeguse paadikuuri asemele kerkida kaasaegne jahtklubihoone, mis vastaks eelkõige noorpurjetajate vajadustele, aga sisaldaks endas näiteks ka restoranipinda.”
Kuuskler rääkis, et peale esimest konkurssi öeldi talle, et leping uue konkursi võitjaga tehakse küll viieks aastaks, aga kui avaneb mingi fond ja hoone ehitamiseks on võimalik varem raha saada, lõpetatakse leping varem.
“Kui tulevane rentnik kirjutab nüüd alla viieaastase lepingu, investeerib siia näiteks sama suure summa nagu mina ja siis näiteks kahe aasta pärast öeldakse, et leping on läbi – minu arust on see uue rentniku suhtes ebaaus,” leidis Kuuskler.
“Uue hoone ehitamine isegi “esimesel võimalusel” võtab aega hinnanguliselt vähemalt neli-viis aastat. Kui ka näiteks kolme aasta pärast peaks selguma suurepärane rahastusvõimalus, siis selleks puhuks saavad võimalikud edasised sammud juba praegu rendilepingusse sisse kirjutatud, kindlasti ei tule see rentnikule üllatusena,” kinnitas Liina Härm.
Kasumiks klientide tänu
Enda tehtud koguinvesteeringu suuruseks hindas Kuuskler 130 000 eurot. Kui esialgne kulu, et kruusapõrandaga ja ilma esiseinata paadi­kuuris üldse saaks toitlustuskoha
avada, oli suurusjärgus 90 000 eurot (näiteks tuli kohale tuua konteinerköök), siis aastate jooksul tuli veel üht-teist juurde soetada. Kuuskler arvutas, et kuue aasta jooksul õnnestus tal kulutused tasa saada ja teenida kasumitki, mis nüüd kulub kolimise töö- ja transpordikuludeks.
Lisaks tuleb leida veel umbes 50 000 eurot, et restoran uues kohas püsti panna.
“Midagi halba ei taha ma kellegi kohta öelda, eks sadama nõukogu teeb oma tööd ja mina andsin parima, et inimesed, kes suvel siia tulevad, oleksid rahul,” ütles Heimar Kuuskler. “Tore oli kuus aastat inimestele toitu pakkuda, aga nüüd tuleb mul põhimõtteliselt uuesti nullist pihta hakata… Klientide tänu on siis see kasum, mis sulle jääb.”
Omalt poolt tänas senist rentnikku ka Liina Härm: “Resto Kuur on aastate jooksul Kärdla sadamale palju sõpru juurde toonud nii mere kui maa poolt – selle eest tänu Heimar Kuusklerile ja tema meeskonnale. Kiiresti muutuva ajaga püüab aga sadamgi kaasas käia ja kui uusi eesmärke ei sea, ei saa ka teada, mida toredat veel ees oodata võiks.”

 

Sildid: , ,

Comments

Pole ühtegi kommentaari.
 
Hiiu Lehest

Hiiu maakonna sõltumatu maakonnaleht aastast 1997

Miks sündis Hiiu Leht »
Kontakt

Telefon: +372 463 2199
Email: hiiuleht@hiiuleht.ee

Vabrikuväljak 1, Kärdla, 92411