Teisipäev, märts 9, 2021
 

Kadri Aljas: Keskkond läheb mulle väga korda

Kärolyn Kivistik | Hiiu Leht
Sel aastal lisas Hiiumaa valla­volikogu arenguosa­konna koosseisu täiesti uue ametikoha – jäätmespetsialist. Kolme kandideerinu seast valiti veebruaris ametisse Kadri Aljas, kes varem töötas valla keskkonna­spetsialistina.
Muudatuse eesmärk on seada Hiiumaal kui rohesaarel keskkonnaga seotud teemad enam fookusesse ja vähendada murekohti saare jäätmemajanduses, märgiti vallavalitsuse selgituses, miks uut ametikohta ja töötajat vaja.
Arenguosakonnas on jätkuvalt ametis ka keskkonna­spetsialist, lapsepuhkuselt tööle naasnud Kadri Randmaa.
Mis on jäätmespetsialisti töö sisu?
Kadri Aljas: Minu üles­andeks on Hiiumaa valla jäätmehooldusega seonduvate ja kohaliku omavalitsus­üksuse pädevusse antud küsimuste korraldamine, arendamine ja järelevalve.
Näiteks jäätmekava ja jäätme­hoolduseeskirja uuendamine ja selle elluviimise korraldamine, kodanike nõustamine ja teavitamine ringmajanduse küsimustes, jäätmevaldajate registri pidamise korraldamine ning muud jäätmetega seotud küsimused.
Kui palju oma töös puutute kokku valla­elanikega ja milliste küsimustega Teie poole pöördutakse?
Elanikega puutun kokku igapäevaselt, kas telefoni või kirja teel või siis tullakse ise kohapeale. Pöördutakse erinevate teemadega, näiteks küsitakse jäätmete sorteerimise kohta, mida ja kuhu visata. Küsitakse ka jäätmete äraandmise võimaluste kohta, näiteks seda, kuhu saab viia elektroonikajäätmeid. Ilmselt kõige sagedasemad on küsimused, mis seotud korraldatud jäätmeveoga – vabastamine korraldatud jäätmeveost, ühise jäätmemahuti kasutamise soovid ja muud prügiveoga seonduvad küsimused.
Mida sooviksite selles valdkonnas Hiiumaal muuta/parandada?
Olen pärit Saaremaalt, kuid Hiiumaa on saanud mulle siin elatud seitsme aasta jooksul väga armsaks. Olles varasemalt töötanud pea poolteist aastat Hiiumaa valla keskkonnaspetsialistina, olen viinud ennast kurssi valla jäätmehooldusega. Nüüd soovin jätkata erinevate mõtete elluviimist, et Hiiumaa jäätmehooldust parendada, võttes arvesse saareelanike vajadusi, kuid ka nende kohustusi. Mulle läheb väga korda meid ümbritsev keskkond, et see oleks turvaline ning siin oleks ohutu elada ja kasvatada ka oma lapsi loodust säästvas vaimus – tunnen, et Hiiumaal on kõik see olemas.
Kas ülikoolis omandatud erialast on uues töös kasu?
Olen omandanud magistrikraadi keskkonnatehnoloogia erialal heitmete tehnoloogia suunal Tartu Ülikoolis. Viie aasta jooksul läbisin väga põhjaliku loodushoiule, keskkonnasäästlikkusele ning kõike seda tagavale tehnilisele ja seaduslikule alusele orienteeritud õppekava. Koolis õpitu on andnud väga head teadmised valdkonnast üldiselt, kuid nüüd tuleb seda kõike päriselus rakendada ja ka inimestele edasi anda. See on korralik väljakutse.

Küsis  HELJA KAPTEIN

 

Sildid: , ,

Comments

Pole ühtegi kommentaari.
 
Hiiu Lehest

Hiiu maakonna sõltumatu maakonnaleht aastast 1997

Miks sündis Hiiu Leht »
Kontakt

Telefon: +372 463 2199
Email: hiiuleht@hiiuleht.ee

Vabrikuväljak 1, Kärdla, 92411