Reede, märts 26, 2021
 

Hiiumaa haigla võtab ette põhjalikud renoveerimistööd

Harda Roosna | Hiiu Leht
repro
Rahu tänaval asuva haiglahoone täis­mahus renoveerimine läheb hinnanguliselt maksma u 4 miljonit eurot ja on paras logistiline pähkel, sest saare ainukest haiglat remondi ajaks ju kinni ei pane.
Renoveerimistööde täpne hind selgub paari kuu jooksul, eelarvestuste järgi on see
4 miljonit eurot. Tööde rahastamisel loodab haigla Eesti riigi abile, kasutatakse ka haigla omavahendeid ning kindlasti tuleb selleks kaasata ka laenu­raha, mille osas on haiglat lubanud aidata PERH.
Haigla juhatuse liige Riina Tamm, kes Hiiumaa haiglas töötanud 30 aastat, ütles, et sisuliselt on see kava haigla eelmise juhataja Gennadi Aaviku mõtete realiseerimine.
“Oli ju ikkagi veel vene aeg ja see, missugune oli haigla siis, on praegusest väga erinev. Kui peaarstiks tuli Gennadi Aavik ja hakkas siin lammutama ja arendama ega need siis ei olnud populaarsed otsused, aga tegelikult see visioon, mis tal oli, oli ju suurepärane,” arutles Tamm. “Praegu ongi haigla ju heas korras, meil on väga ilus haigla, aga need edasiarendused, mis meil plaanis on, lähevad tegelikult väga palju kokku sellega, mis olid Gennadi Aaviku unistused kunagi.
Juhatuse esimees Tõnis Siir, kes tuli haiglasse tööle mandrilt, ütles, et haigla on tänu eelneva juhtkonna ja Riina Tamme heale koostööle väga ilusti korras ja ka kõik uusehitused on väga head. Esialgu ongi vaja korda teha vaid keskmine osa, mis veel remontimata. Veel oodatakse vabariigi valitsuse otsust ehituse rahastuse kohta. Riina Tamm ütles, et nende taotlusega tegeleb ka praegune valitsus ja rahastus loodetakse leida.
Plaan paigas
Projekteerimine on lõpu­sirgel, ehitustööd jaotatud kolme aasta peale ja neljaks etapiks. Kuigi logistika on keeruline, on juba läbi mõeldud kõik asenduspinnad ja plaani peal on paigas, kus mingil aja­hetkel mingi ruum asub.
“See ongi võib-olla töötava haigla ümberehitamise juures kõige keerulisem, et kõik asjad peavad jääma toimima samal ajal kui ehitatakse,” ütles haigla haldusjuht Tõnis Laanemäe.
Peale peahoone remondi lõppu asub haiglas nii mõnigi asi hoopis uues kohas ja ka peahoone väljanägemine muutub. 1957. aastal valminud hoone uue sisu ja väljanägemise paneb projektina paberile AS Infragate Eesti. Praegu on joonised väljas haigla peahoone
fuajees, et anda nii haigla külastajatele kui personalile ülevaade, mille nimel iga­päevaselt tööd tehakse.
Uued ruumid ehitatakse juurde erakorralise meditsiini jaoks, kõikjal mujal tuleb senised ruumid remontida. Haldusjuht nentis, et kogu protsess saab olema väga suur proovikivi.
Uus EMO nurga taga
Esimeses etapis, mille ehitustööd algavad eeldatavasti juba sel sügisel, valmib juurde­ehitus erakorralise meditsiini osakonna (EMO) jaoks, milles saavad olema jälgimistuba, isolaator, protseduuride tuba jms.
Praegu peatub kiirabiauto haigla peasissekäigu ees ja kiirabibrigaad toob patsiendi fuajeesse, kus samal ajal istuvad ja ootavad inimesed, näiteks uuringutele minejad. Laanemäe selgitas, et kui juurdeehitus valmib, läheneb patsiendiga saabunud kiirabiauto haiglale tagaküljest ja peatub varjualusega estakaadil ning patsient viiakse otse EMOsse. Nii ei puutu haigla ooteruumis ootajad kiirabi toodavate patsientidega kokku.
Veel valmib esimeses etapis haigla köögi juurdeehitus.
Sambad klaasi taha
Teise etapi tööde orienteeruv algus on järgmisel suvel. Siis ehitatakse sünnitus­osakonnale, mis praegu asub hoone teisel korrusel, alla, operatsiooniploki lähedale uued ruumid.
Renoveeritakse haigla vesti­büül, kus tulevikus hakkab asuma registratuur, mis kolitakse sinna praegusest polikliinikust.
“Kui patsient tuleb, saab ta tulevikus registratuurist infot, kuhu tal minna tuleb, kas EMOsse või polikliinikusse,” selgitas Laanemäe. “Praegu on nii, et kui patsient tuleb haiglasse sisse, siis ta alles hakkab vaatama, et kus nüüd mingi osakond on või kuhu ta minema peab, siis aga on vesti­büülis inimene, kes suunab ta õigesse kohta.”
Uuenduskuuri läbivad ka labor ja haigla koridorid. Haigla kuulsad valged sambad kaetakse alt kuni üles välja klaasiga. Alumisel korrusel leiavad sammaste vahel asukoha tuulekoda ja garderoob. Sammaste kohale paigaldatakse suurte tähtedega kiri “HIIUMAA HAIGLA”.
Polikliinik teisele korrusele
Kolmanda etapi tööd peaks algama järgmise aasta sügisel ning siis renoveeritakse haigla teine korrus, kuhu praegusest asukohast kolitakse polikliinik.
Laanemäe põhjendas muudatusi sellega, et haigla esimesele korrusele jääb n-ö aktiivravi osa: EMO, uuringud ja voodikohad. Teisel korrusel aga on polikliinik, kus ühtegi lamavat patsienti tulevikus enam ei ole. Liftiga saavad üles ka ratastooliga patsiendid.
Praeguse polikliiniku majja ehitatakse perearstide jaoks tulevane Hiiumaa Tervisekeskus.
Umbes 1 miljon eurot maksva esmatasandi tervise­keskuse ehitus on haigla renoveerimistöödest eraldi, samas ka seotud – haigla peab vabastama polikliiniku ruumid, et keskuse ehitus alata saaks. “Peame jõudma peamajas enne mingid asjad ära teha, kui saame polikliiniku ruumidest välja kolida,” ütles Laanemäe.
10 aastat suurremondist
Haiglahoone koosneb kahekorruselisest keskosast ja ühekorruselistest tiibadest, läänetiivas asub 2008–2009 renoveeritud aktiivraviosakond, idatiib on renoveeritud 2011. aastal. “Kõik need ruumid nõuavad ju tegelikult juba remonti ja kui meil raha on ja ükskord see neljas etapp sinna jõuab, siis remonditakse ka need,” märkis Riina Tamm. Tõnis Laanemäe lisas, et praegu projekteeritakse hoone tiivaosad koos ülejäänud majaga ja nende remont ongi viimane etapp.

 

Sildid: , ,

Comments

Pole ühtegi kommentaari.
 
Hiiu Lehest

Hiiu maakonna sõltumatu maakonnaleht aastast 1997

Miks sündis Hiiu Leht »
Kontakt

Telefon: +372 463 2199
Email: hiiuleht@hiiuleht.ee

Vabrikuväljak 1, Kärdla, 92411