Reede, jaanuar 15, 2021
 

KIIRED ARENGUD: Ratas astus tagasi, Kallas alustab uue valitsuse moodustamist

Siim Lõvi /ERR
Siim Lõvi /ERR
President Kersti Kaljulaid kirjutas eile alla otsusele nimetada peaministrikandidaadiks Reformierakonna juht Kaja Kallas.
Kaja Kallas ütles pärast kohtumist ajakirjanikele, et on teinud Reformierakonna fraktsiooniga ettepaneku Keskerakonnale alustada koalitsiooni läbirääkimisi.
Arutelusid alustati tervise­kriisi teemadel juba eile, täna ootavad ees rahanduse teemad.
Küsimusele, miks ei tehtud ettepanekut koalitsiooni läbirääkimisteks Isamaale, vastas Kallas, et Isamaa oma juhtide suu läbi on andnud märku, et neil ei ole mingit soovi teha valitsust Reformierakonnaga ja kõik pingutused olid suunatud senise koalitsiooni kooshoidmisele.
Rääkides Keskerakonnale esitatud kriminaalkahtlustusest, ütles Kallas, et on oluline, et sellega tegelevad uurimisorganid. “Poliitiline olukord on see, mis poliitiline olukord on. Poliitiline vastutus on Jüri Ratase poolt võetud. Ja kuna meil on ka Covidi olukord, siis meil on vaja toimivat valitsust,” lausus Kallas.
Kaja Kallasel on nüüd 14 päeva, et teha riigikogus ettekanne tulevase valitsuse moodustamise põhimõtetest ja saada parlamendilt toetus.
Peaminister võttis poliitilise vastutuse
Peaminister Jüri Ratas andis kolmapäevasel valitsuse istungil ametlikult teada omal algatusel tagasiastumise otsusest, mille tagajärjel astub tagasi kogu valitsus.
Teisipäeval sai Keskerakond kriminaalkahtlustuse mõjuvõimuga kauplemise eest. Pärast pikka vaagimist andis peaminister Jüri Ratas lõpuks keset ööd teada, et võtab poliitilise vastutuse ja astub ametist tagasi.
“See otsus sündis nõupidamistes Keskerakonna juhatuse ja riigikogu fraktsiooniga ning lähimate ametikaaslastega. Võimalikke lahendusi oleks kindlasti erinevaid, kuid õige tundus neist ainult üks,” andis ta teada.
Poliitilise vastutuse võtmisest hoolimata rõhutas Ratas siiski, et pole peaministrina teinud ühtegi pahatahtlikku ega teadlikult valet otsust.
Peaminister Jüri Ratase teisel ametiajal juhitud Eesti Keskerakonna, EKRE ja Isamaa koalitsioonivalitsus asus tööle 29. aprillil 2019. Jüri Ratas juhtis peaministrina ka sellele eelnenud valitsus­koalitsiooni, kuhu lisaks Keskerakonnale kuulus ka Sotsiaal­demokraatlik Erakond ning Isamaa (23.11.2016–29.4.2019).
Tagasi astunud valitsus jätkab tegevust ajani, mil uus valitsus on ametisse astunud.

 

Sildid: , , , , ,

Comments

Pole ühtegi kommentaari.
 
Hiiu Lehest

Hiiu maakonna sõltumatu maakonnaleht aastast 1997

Miks sündis Hiiu Leht »
Kontakt

Telefon: +372 463 2199
Email: hiiuleht@hiiuleht.ee

Vabrikuväljak 1, Kärdla, 92411