Teisipäev, jaanuar 5, 2021
 

Haigushüvitisest alanud aastal

Kas vastab tõele, et sellel aastal peab tööandja maksma töövõimetuslehe eest juba alates teisest haiguspäevast?
Vastab tööinspektsiooni peadirektori asetäitja Meeli Miidla-Vanatalu: Jah, kuid seda vaid ajutiselt ehk kuni 30. aprillini sel aastal. Töötervishoiu ja tööohutuse seaduse muudatus (§ 12 ülamärkega 2) jõustus 1. jaanuarist ja kehtib neli kuud. Sel perioodil peab tööandja tõesti maksma töötajale haigushüvitist haigestumise või vigastuse teise kuni viienda kalendripäeva eest 70% töölepingu seaduse § 29 lõikes 8 sätestatud korras arvutatud töötaja keskmisest töötasust. Kui töövõimetusleht kestab kauem, siis alates kuuendast päevast makstakse haigushüvitist ravikindlustuse seaduse alusel haigekassa vahenditest.
Uus kord ei kehti nende töövõimetuslehtede kohta, mis on välja kirjutatud enne 2021. aasta 1. jaanuari. Nende töövõimetuslehtede osas kehtib senine kord, mis sätestas, et tööandja maksab haigushüvitist neljanda kuni kaheksanda kalendripäeva eest. Pikemalt sel teemal Eesti Haigekassa kodulehelt www.haigekassa.ee
Juhul, kui tööandja jätab töötajale seadusega ettenähtud haigushüvitise välja maksmata, tekkib töötajal nõudeõigus, millega võib pöörduda töövaidluskomisjoni või kohtusse nelja kuu jooksul, arvates nõude tekkimisest.

 

Sildid:

Comments

Pole ühtegi kommentaari.
 
Hiiu Lehest

Hiiu maakonna sõltumatu maakonnaleht aastast 1997

Miks sündis Hiiu Leht »
Kontakt

Telefon: +372 463 2199
Email: hiiuleht@hiiuleht.ee

Vabrikuväljak 1, Kärdla, 92411