Teisipäev, jaanuar 12, 2021
 

Aasta orhidee 2021 on väike käopõll

Jaak Neljandik
Eesti orhideekaitse klubi (EOKK) valis aasta orhideeks 2021 väikese käopõlle (Neottia cordata).
Väike käopõll on metsataim, tema peamisteks kasvu­kohtadeks on soostuvad või rabastuvad kuuse- või männi-segametsad, vahel võib teda leiduda ka kuivemates okasmetsades. Õitseaeg kestab väikesel käopõllel tavaliselt mai viimasest nädalast juuni keskpaigani. Väikesed tähekesi meenutavad õied, mille suurus on umbes pool sentimeetrit, paiknevad hõredas õisikus ja on kas rohekat või tumepunakat tooni, mõlemad värvusvormid esinevad läbisegi. Taimel on kaks vastakut südajat lehte, mis paiknevad varre alumisel osal, alati maapinnast kõrgemal. Õiteta taimedel asuvad lehed taime tipus. Kõrgus jääb taimedel enamasti vahemikku 10–15 sentimeetrit, harva võib see ulatuda ka 25 sentimeetrini.
Kuna väikest käopõlle leidub üle Eesti, on soovijal teda lihtne tundma õppida. Tuleb vaid lähikonnas olevad sobivad kasvukohad juuni alguses hoolikalt ja terase pilguga üle vaadata, sest pisikesi taimi on sambla taustal küllaltki raske märgata.
Juba 1936. aastast võttis esimene Eesti looduskaitseseadus kaitse alla kaheksa kodumaist orhideeliiki.
1983. aastast kuuluvad riikliku looduskaitse alla kõik Eestis kasvavad orhidee­liigid ja praegu kuulub väike käopõll kaitsealuste liikide teise kategooriasse.
Eesti ohustatud liikide punasest nimestikust leiame väikese käopõlle kategooriast “ohualtid”, mis tähendab, et liik vajab jälgimist ning leiukohad kaitset. Peamisteks ohtudeks on kasvukohtade hävimine lageraie tõttu.
Aasta orhidee valimise eesmärk on nimetatud liiki laiemalt tutvustada, tema elu lähemalt uurida, saada täpsemat pilti liigi levikust ning seisundist Eestis ja pöörata tähelepanu leiukohtade kaitsmisele.
EOKK kuulutab välja aasta orhidee 12. korda. Varasemalt on aasta orhidee austavat nimetust kandnud punane tolmpea (2010), tõmmu käpp (2011), kahelehine käokeel ja rohekas käokeel (2012), kõdu-koralljuur (2013), hall käpp (2014), kärbesõis (2015), tumepunane neiuvaip (2016), harilik muguljuur (2017), kaunis kuldking (2018), lehitu pisikäpp (2019) ja soo-neiuvaip mullu.
19. veebruaril 1985 asutatud Eesti orhideekaitse klubi ühendab loodushuvidega inimesi väga erinevatelt elualadelt, sealhulgas ka elukutselisi botaanikuid. Klubi eesmärgiks on kodumaiste orhideede ehk käpaliste tundmaõppimine, tutvustamine, uurimine ja nende kaitsele kaasaaitamine. Klubi on välja andnud käpalisi tutvustavaid plakateid, voldikuid, orhideeraamatu “Kodumaa käpalised”, korraldanud foto­näitusi ja teemapäevi ning avastanud palju uusi käpaliste leiukohti.
Ühtlasi kutsub klubi loodus­huvilisi teatama väikese käopõlle leiukohtadest, andes neist teada klubi juhatusele. Orhideehuvilistele on avatud kodulehekülg www.orhidee.ee, sealt leiab klubi kontaktid, saab teavet Eestis leiduvate orhideeliikide kohta ning võib lugeda EOKK ajakirja “Ööviiul”.

 

Sildid: ,

Comments

Pole ühtegi kommentaari.
 
Hiiu Lehest

Hiiu maakonna sõltumatu maakonnaleht aastast 1997

Miks sündis Hiiu Leht »
Kontakt

Telefon: +372 463 2199
Email: hiiuleht@hiiuleht.ee

Vabrikuväljak 1, Kärdla, 92411