Reede, november 27, 2020
 

Prof Pullat pälvis Bene Merito

TÕNIS LIIBEK
Eelmisel nädalal, 19. novembril toimus Poola suursaatkonna residentsis pidulik sündmus – tagantjärgi tähistati professor Pullati 85. aasta juubelit, kuna viirus ei lubanud seda teha kevadel.
Esimese eestlasena pälvis professor Raimo Pullat Poola välisministeeriumi kõrgeima autasu Bene Merito Poola toetamise ja tutvustamise eest.
“Professor Raimo Pullat ei vaja pikemat tutvustamist, sest tema panus ajaloo­teadusesse on muljetavaldav,” märkis professori kolleeg, kaasautor ja õpilane Tõnis Liibek.
Ühtlasi on ta olnud silmapaistev noorte ajaloolaste kasvataja ja juhendaja nii Teaduste Akadeemia Ajaloo instituudis kui ka Tartu ja Tallinna ülikoolis. Tema sulest on ilmunud mitukümmend monograafiat, neist paar­kümmend välismaal, samuti sadu artikleid.
“Võib julgelt öelda, et professor Pullat on üks viljakamaid ja väljapaistvamaid ning Euroopas enim tunnustust leidnud eesti ajaloolasi. Legendaarne on tema töövõime ning üldteada tema armastus oma Hiiumaal tormide rannas Tahkunas asuva kodu vastu. Tema emapoolsed juured Hiiumaal ulatuvad Põhja­sõjani,” märkis Liibek.
Käesoleval aastal avaldas ta koos oma endise doktorandi, Tallinna Tehnikaülikooli raamatukogu direktori Tõnis Liibekiga kirjutatud mahuka monograafia “Oma alma materit otsimas. Enne Teist maailmasõda Euroopa tehnikakõrgkoolidest võrsunud Eesti insenerid ja arhitektid”.
Äsja avaldati 514-lehe­küljeline teos Johannes Paulus II nimelise Lublini Katoliku Ülikooli kirjastuses ka poola keeles. 2005. aastal valiti professor Pullat nimetatud ülikooli audoktoriks. Trükisooja poolakeelset raamatut tutvustati ka Poola saatkonna residentsis toimunud galal.
Tähtsal sündmusel osalejate ring oli praeguse raske olukorra tõttu piiratud. Peokõne ehk laudatio pidasid Poola suursaadik Grzegorz Kozlowski ning teenekas ühiskonnategelane ja ajaloo­professor, Raimo Pullati õpilane David Vseviov. Nii Kozlowski kui Vseviov iseloomustasid juubilari kui teadlast, õpetajat ja inimest. Prof Pullat on juhendanud kokku 17 ajaloodoktorit – Eestis, Soomes ja Lätis.
Pidulikul sündmusel osalesid ka Eesti riigiarhivaar Priit Pirsko, eksminister Raivo Vare, rahvusvahelise mainega Tallinna Tehnikaülikooli professor Peeter Ross, Tallinna Ülikooli teadusprorektor
Katrin Niglas, Eesti Kultuurkapitali direktor Kertu Saks, Eesti Ajaloomuuseumi teadur-kuraator, silmapaistev medievist dr Ivar Leimus, arvukate prof Pullati eestikeelsete teoste toimetaja Ene Hanson jmt.

 

Sildid: , ,

Comments

Pole ühtegi kommentaari.
 
Hiiu Lehest

Hiiu maakonna sõltumatu maakonnaleht aastast 1997

Miks sündis Hiiu Leht »
Kontakt

Telefon: +372 463 2199
Email: hiiuleht@hiiuleht.ee

Vabrikuväljak 1, Kärdla, 92411