Teisipäev, november 24, 2020
 

Kuusk kõrgust taga ei aja

Kati Kukk | Hiiu Leht
Reedel Kärdla keskväljakule toodud 11meetrine kuusk ehiti eile samade  lampidega, mida kasutati eelmisel aastal reko kuusel.
Kuuse tasuta kohale toonud OÜ Kemehh juhataja Tõnis Teemets ütles, et tahtsid selle keerulise aasta lõppedes teha midagi, mis natuke hiidlaste meeleolu tõstaks. “Jõulud ei ole see aeg, kus nii väga iga hinna eest kasumit teenida,” ütles Teemets.
Seni Pühalepa perekeskuse vastas maanteepervel kasvanud kuusk tegi enne Kärdlasse jõudmist eskordi saatel läbi 13 kilomeetri pikkuse teekonna. Kahar kuusk õõtsus autokastis, kuid oli tugevalt kinnitatud ja püsis ilusti paigal. Lisaks liiklusohutust tagavale eskordile moodustus maanteel kuuseauto järele mitmest autost koosnev saatjaskond.
Olime Hiiumaa valla avalike suhete spetsialisti Kärolyn Kivistikuga vist ainsatena jälgimas, kuidas kümmekond meest kohaletoodud kuusepuu uuel väljakul paika seadsid. Nagu reede hommikuti kella 11 paiku ikka, oli liikumas vaid üksikuid jalakäijaid ja autosid.
Tegu polnud siiski tavapärase tööga – ega siis iga päev jõulukuuske tooda. Ka oli hommikul maha sadanud selle aasta esimene lumi, mis jõulukuuse toomisega hästi kokku sobis.
“Kogu protsess sujus algusest peale viperusteta, sest mehed tunnevad oma tööd,” tunnustas Kärdla osavalla haldusjuht Toomas Vannas.
Teemetsa sõnul väljaku­äärsed valgustipostid natuke takistasid kuuse tõstmist tee pealt ja suure auto­kraanaga. Seepärast kasutati väiksemat, mis sõitis platsile ja tõstis kuuse seal paika. Kuuse tõi veoautol kohale päkapikumütsiga Raivo Uuskar,
tõstukiga veoauto roolis oli Taavi Teller.
Kärdla osavalla heakorra­spetsialist Helmuth Türnpuu märkis, et igal aastal on keskväljaku jõulupuu olnud omamoodi, väljakule toodud kuused aga varasematest väiksemad.  Ka tänavune jõulukuusk kõrgust taga ei aja ning on umbes 11 meetrit pikk, aga näiteks 2013. aastal toodi keskväljakule Kõrgessaare maantee 21 kinnistul kasvanud 27meetrine kuusk, mis jõulupuuna oli 22 meetri kõrgune.
Pühapäeval, 29. novembril on juba esimene advent ja siis süüdatakse avalikel jõulukuuskedel tuled kõikjal üle Eestimaa.
Kärdla keskväljaku tänava­valgustuspostide küljes lehvivad plagud aga teatavad, et peagi, 11. detsembril avatakse seal Hiiumaa
jõuluturg.

 

Sildid: ,

Comments

Pole ühtegi kommentaari.
 
Hiiu Lehest

Hiiu maakonna sõltumatu maakonnaleht aastast 1997

Miks sündis Hiiu Leht »
Kontakt

Telefon: +372 463 2199
Email: hiiuleht@hiiuleht.ee

Vabrikuväljak 1, Kärdla, 92411