Reede, oktoober 2, 2020
 

Lahkus Anne Golub

erakogu
Anne Golub sündis Kassaris, kus alustas ka kooliteed, seejärel jätkas õpinguid Käinas ja Kärdlas.
Õppimine ei valmistanud talle raskusi. Kärdla Keskkoolis õppis Anne, tollal perenimega Oolmets väga aktiivses spordi­klassis, klassi­kaaslasteks Eesti kergejõustiku noorsookoondisesse kuulunud Ivo Vana ja Vello Keskla ning sporditegevusse haarati kaasa ka Anne. Juba 1961.aastal püstitas Anne Hiiumaa absoluutse rekordi naiste kõrgushüppes. Peale keskkooli lõpetamist 1963. aastal alustas ta tööd koolis õpetajana. Eriti edukaks kujunesid tema tööaastad Emmaste 8-klassilises koolis. Anne Golub suutis oma tööga viia Emmaste kooli nii Hiiumaa kui ka Eesti parimate koolide hulka kergejõustikus, orienteerumises, mälumängus ja matka­spordis. Seda tänu oskusele kaasata teisi õpetajaid ning kooli direktori Kaul Kikase igakülgsele toetusele. Anne juhendamisel võitis Emmaste kooli võistkond Eesti Televisiooni mälumängus “Kel lusti lööb kaasa” 1977. aastal teise ja 1978. aastal esikoha. Üle­eestilistel matkaspordivõistlustel olid Emmaste õpilased alati parimate hulgas. Orienteerumises täitsid meistrikandidaadi normid tema õpilased Ruth Vähe­jaus, Eda Tärk ja Jaan Kallisma. Kergejõustikus püstitasid hiljem Hiiumaa rekordid tema õpilased Liilia London, Mari Vahtra ja Rainer Piirimets.
Anne Golub kujunes kogu Emmaste spordielu eestvedajaks. Ta organiseeris Emmaste külanõu­kogu ja hiljem valla võistkondade koosseisud erinevateks võistlusteks, näiteks Hiiumaa tali- ja suvespartakiaadid ja Eesti­maa valdade mängud. Ta oli üks Soela väina mängude idee algatajaid ja kohapealseid läbi­viijaid. Soela väina mängud olid väga populaar­sed hiidlaste ja saar­laste hulgas, seda nii spordi kui kultuuri osas.
Spordipisiku andis ta edasi ka oma lastele Kerstile ja Raigole ning lastelastele. Kersti oli Hiiumaa üks parimatest naisodaviskajatest ja on siiani aktiivne võrkpallur. Raigo on Hiiumaa üks parimatest discgolfi mängijatest ja Raigo lapsed Eesti parimad noored discgolfi alal.
Emmaste kooli õpilased pingutasid võistlustel alati lõpuni, kunagi ei löönud nad käega. Seda õpetas neile õpetaja Anne Golub isikliku eeskujuga. Kõigil on meeles ka Anne emotsionaalne lastele kaasaelamine võistluste ajal. Ta oli alati heatahtlik ja sõbralik nii oma õpilaste kui kolleegide suhtes.
Jääme Teda meenutama alati rõõmsameelse tegutsejana.

Lembit Sauer

 

Sildid:

Comments

Pole ühtegi kommentaari.
 
Hiiu Lehest

Hiiu maakonna sõltumatu maakonnaleht aastast 1997

Miks sündis Hiiu Leht »
Kontakt

Telefon: +372 463 2199
Email: hiiuleht@hiiuleht.ee

Vabrikuväljak 1, Kärdla, 92411