Teisipäev, oktoober 6, 2020
 

Amet: Õigesti kütmine tagab puhtama õhu ja säästab tervist

Keskkonnaamet tuletab alanud kütte­perioodil meelde, et majapidamises tekkinud olme­prügi põletamine saastab õhku ja ohustab inimeste tervist. Koduahjus tohib põletada kuiva ja immutamata puitu ning kiletamata pappi ja paberit.
Majapidamises tekkinud olmeprügi ei tohi kaminas, kodu­ahjus ega katlas põletada. Jäätmete põletamisel tekivad mürgised saasteained, nt dioksiinid ja furaanid, mis võivad põhjustada vähktõve, väärarenguid ja arengupeetust. Välisõhku paiskudes liiguvad need ained sissehingamisel otse inimese organismi. Jäätmete põletamisel tekkinud toksilised ained sadestuvad ka maapinnale, kandudes sealt edasi põhjavette ja aiasaadustesse ning ohustavad kõiki, kes neid saadusi tarbivad.
Eelistada tuleks kuiva küttematerjali. “Kuna niiske puidu põletamisel jääb piisavalt kõrge temperatuur saavutamata, eraldub tahma ja vingugaasi rohkem kui kuivade küttepuude põlemisel,” ütles ameti välisõhuspetsialist Merily Lakson.
Põlemisel tekkinud tahma peened osakesed võivad soodustada südame-veresoonkonna ja hingamissüsteemi haigusi ning vähki. Vingugaas on toksiline aine, mis võib kahjustada kesknärvisüsteemi ja südant ning olla suurtes kogustes surmav.
Kuigi ahiküttega elamupiirkondades on välisõhk kütmisperioodil saastunum kui kaugküttega elamupiirkondades, on võimalik kvaliteetse küttematerjali kasutamisega ning õigete võtetega saastamist teataval määral vähendada. Lakson soovitab küttematerjal süüdata pealt, sest nii saavutab põlemine maksimumtemperatuuri kiiresti ja põlemisprotsess on puhtam.
Ühe perekonna tekitatud jäätmete koduahjus põletamisel vabaneb keskkonda hinnanguliselt sama palju toksilisi ühendeid kui u 200 tonni prügi põletamisel jäätme­põletustehases. Tehases põletatakse jäätmeid stabiilselt kontrollitud keskkonnas temperatuuril 1000–1100 °C, mille juures põlevad toksilised õhusaasteained vähem­ohtlikeks põlemis­produktideks. Seevastu koduahjus põleksid jäätmed madalamatel temperatuuridel ja ebastabiilselt, mistõttu ei põle toksilised ühendid lõplikult ära.
Jäätmete kodus põletamisega suureneb ka tuleoht, kuna ülipeene tahma kontsentratsioonid on võrreldes puhta puidu põletamisega palju suuremad. Ebapiisav õhu juurdepääs ja palju vabanevat tuhka tahmavad ahju, vähendavad ahju eluiga ning põhjustavad tuleohutuse probleeme. Tuleohutuse kohta saab rohkem lugeda pääste­ameti kodulehelt rescue.ee

 

Sildid:

Comments

Pole ühtegi kommentaari.
 
Hiiu Lehest

Hiiu maakonna sõltumatu maakonnaleht aastast 1997

Miks sündis Hiiu Leht »
Kontakt

Telefon: +372 463 2199
Email: hiiuleht@hiiuleht.ee

Vabrikuväljak 1, Kärdla, 92411