Reede, august 14, 2020
 

Ülemaanteed kandideerivad parimaks metsamajandajaks

KERTU KEKK
Homme keskpäeval algab Tallinnas Männi pargis kogu pere metsa­päev, kus muuhulgas kuulutatakse välja Eesti parim metsamajandaja, Hiiumaalt kandideerib tiitlile perekond Ülemaantee.
Kõrgessaare osavalla elanikud Liisi ja Tõnis Ülemaantee hakkasid oma metsa majandama suuresti poja Ahto õhutusel. Metsa hindamas käinud komisjonile ütles Tõnis Ülemaantee, et poeg hakkas jaurama – midagi peab selle metsaga tegema. Nüüd tehaksegi! Nii ongi Ülemaanteede pere metsaasjad enda kätte võtnud perepoeg Ahto, kes esmased töövõtted sai selgeks internetist videoid vaadates ja ise järele proovides.
Hindamiskomisjoni liige Aira Toss ütles, et Ülemaan­teed on väga tublid ning Hiiumaa esindaja sellele konkursile valitakse kohaliku metsaseltsi üldkoosolekul.
Kui mullu jäi hiidlastel tiitli järel käimata, siis aasta varem pälvis metsaomanik Maive Vaarpu üleeestilisel konkursil taimetundja aunimetuse.
“Metsandus on meedias juba aastaid “kuumaks teemaks” – tore on näha, et sellel on ka positiivne mõju ja järjest rohkem tublisid metsa­omanikke on valmis oma lugu, oma kogemusi ja rõõme ühiskonnaga jagama,” ütles Toss.
Kõiki tänavusi kandidaate iseloomustab ta sõnaga töökus: “Seekord oli osalejate seas palju metsaomanikke, kes alustasid üsna taasiseseisvumise alguses ja nende metsades nägime juba aastakümnete pikkuse töö tulemust. Nägime ka põlv­kondade vahetumist, seda kuidas noored võtavad metsad vanematelt üle ja hakkavad ise tegutsema ja nägime ka alles mõne aasta eest metsaomaniku tee valinuid.”
Parima metsamajandaja hindamiskomisjoni kuulusidki seekord Hiiumaa metsaseltsi juht ja metsakonsulent Aira Toss, eelmise aasta parim metsamajandaja Ardi Allikmets, metsaühistu Ühinenud Metsaomanikud metsa­konsulent Tiit Kosenkranius ja Erametsakeskuse kontrolli­üksuse spetsialist ning metsakonsulent Veljo Kütt.
Mullu parima metsamajandaja tiitli saanud Harjumaa metsaomanikul Ardi Allikmetsal on 84,9 hektarit metsa­maad, mille hulka kuulub suures osas endiste talude metsistunud heina- ja karjamaid. Tema praeguste tööde üks sihte on jätta järeltulijaile paremad metsad.
Perekond Ülemaantee metsad asuvad 51,75 hektaril. Aira Toss selgitas, et ei nominendi ega tiitlisaaja valikul pole kõige tähtsam see, kui palju sul metsa on, olulisem on, kuidas sa sellega majandada oskad.
Parima metsamajandaja tiitlit antakse välja 27. korda, konkursile esitati tänavu rekordilised 15 kandidaati.

 

Sildid: , , ,

Comments

Pole ühtegi kommentaari.
 
Hiiu Lehest

Hiiu maakonna sõltumatu maakonnaleht aastast 1997

Miks sündis Hiiu Leht »
Kontakt

Telefon: +372 463 2199
Email: hiiuleht@hiiuleht.ee

Vabrikuväljak 1, Kärdla, 92411