Teisipäev, august 11, 2020
 

Kõpu koolimajas avati noortekodu

Harda Roosna | Hiiu Leht
Eile avasid sotsiaalkindlustusamet ja Hiiumaa sotsiaalkeskus Kõpus noortekodu, esimene õpilane saabub juba täna.
Noortekodus pakutakse ööpäevaringset rehabilitatsiooniteenust lastele ja noortele, kellele on vajalik kohaldada kinnise lasteasutuse teenust.
Avamisel meenutas sotsiaalkindlustusameti peadirektor Egon Veermäe seika oma noorusajast kui tuttav poiss sattus nii-öelda halvale teele ja kohtunik andis talle uue võimaluse – jättis ta eriasutusse saatmata kuna tema perekond oli valmis teda toetama. “See oli kirgastav hetk ja muutis selle noormehe elu paremuse poole,” ütles Veermäe. Ta avaldas lootust, et selliseid kirgastavaid hetki saab olema ka Kõpu noortekodus.
Kinnise lasteasutuse teenus on ajutine ööpäevaringne teenus lastele ja noortele, kelle käitumine ohustab tõsiselt lapse või teiste inimeste elu, tervist ja arengut. “Lapsel võib olla probleeme vaimse tervisega, sage on ennast või teisi kahjustav käitumine, alates agressiivsest käitumisest kaaskodanike vastu kuni enese vigastamiseni,” tõi näiteks kinnise lasteasutuse teenuse juht Enelis Linnas. Ta selgitas, et kinnises lasteasutuses on võimalik piirata üht olulisemat põhiõigust – liikumisvabadust, mistõttu saab last teenusele suunata ainult kohtu kaudu.
“Lapse käitumisel on alati põhjus ning käitumise taga peegeldub lapse vajadus. Noortekodus keskendutakse sotsiaalsete oskuste arendamisele, fookuses on koostöö lapse võrgustikuga, eelkõige tema pere ja lähedastega. Lisaks õpitakse oma tunnete kontrollimist, probleemide lahendamist ja igapäevaseid toimetulekuoskuseid,” rääkis Linnas.
Hiiumaa sotsiaalkeskuse noortekodus saab korraga toetust kuni kuus last ja noort, kelle abistamisel võetakse eeskuju Põhjamaades edukalt toimivast ravikodu mudelist, kus lähtutakse miljööteraapilistest põhimõtetest, arvestatakse lapse traumadega ning kaasatakse ja toetatakse võimalikult palju lapse perekonda.
Noortekodu asub 1998. aastal valminud Kõpu kõige uuemas koolimajas, mis õpilastele sobivaks kohandati ja remonditi.
Hiiumaa sotsiaalkeskuse juhataja Riho Rahuoja ütles, et kogu Kõpu kooli kompleks on nüüd sotsiaalkeskuse hallata ja ka ülejäänud hooned saavad sisuga täidetud.

 

Sildid:

Comments

Pole ühtegi kommentaari.
 
Hiiu Lehest

Hiiu maakonna sõltumatu maakonnaleht aastast 1997

Miks sündis Hiiu Leht »
Kontakt

Telefon: +372 463 2199
Email: hiiuleht@hiiuleht.ee

Vabrikuväljak 1, Kärdla, 92411