Teisipäev, juuli 14, 2020
 

Prioriteet kuulub elupäästele

Harda Roosna | Hiiu Leht
Juuli algusest on politsei- ja piirivalveameti lennusalk koos regionaalhaigla meedikutega valmis raskete trauma-vigastustega patsiente haiglasse lennutama. Kas samal ajal, kui üks helikopter on saadetud liiklusõnnetuse paika, säilib lennusalga ja PERHi valmisolek transportida näiteks Hiiumaalt või mõnelt teiselt saarelt haiglasse samuti kiiret abi vajav patsient?

Vastab PERHi kiirabikeskuse juhataja dr Arkadi Popov: “Eestis on korraga valves üks helikopter. Juhul kui helikopter koos reanimobiilibrigaadiga täidab kiirabi väljakutset ei ole võimalik teostada meditsiinilist lennutransporti. Samas siin on vähemalt kaks aspekti, millega peab arvestama. Esineb üsna väike tõenäosus, et korraga tekib vajadus reageerida nii kiirabikutsele kui ka tellitakse meditsiiniline transport saartelt. Meditsiinilist transporti oodates on patsient ravil haiglas, meedikute kindlates kätes. Liiklusõnnetusse sattunud kannatanu elu on kordades rohkem ohus, mistõttu reanimobiilibrigaadi reageerimine helikopteriga liiklusõnnetusele on elupäästev tegevus, mille prioriteetsus on üldjuhul kõrgem kui meditsiinilisel lennutranspordil.”

Küsis KATI KUKK

 

Sildid: ,

Kommentaarid: 1

(kommenteerimine on suletud)

 
 • Vahur Reede, saa..

  Siin on uudis kuskil ridade vahel peidus.

  PPA lennusalga helikopteritel on (siiani oli) põhifunktsiooniks SAR. See oli mõned aastat tagasi, kui riigieelarve tegemise juures tuli välja, et umbes 15 protsenti politsei- ja piirivalveameti lennusalga kopterite lendudest on seotud kaitseväe ja eeskätt NATO õhuturbemissiooniga ning veerand lendudest on meditsiinilennud.

  1 kopter on Eestis korraga valves aga esmalt selleks, et NATO hävitaja saaks vajadusel lendu tõusta. Kui NATO lennuk on õhus, ei liigu see helikopter ei liiklusõnnetuse kohale ega meditsiinilist lennutransporti tegema ning pole vahet, kas tegu on haiglatevahelise transpordiga või raskete traumapatsientide transpordiga sündmuskohalt haiglasse.

  Juuni lõpus tehti lihtsalt üks koostööõppus.

   
   
   
 
Hiiu Lehest

Hiiu maakonna sõltumatu maakonnaleht aastast 1997

Miks sündis Hiiu Leht »
Kontakt

Telefon: +372 463 2199
Email: hiiuleht@hiiuleht.ee

Vabrikuväljak 1, Kärdla, 92411