Reede, juuni 5, 2020
 

Vanapaberiga säästetud metsatuka jagu puid

Kärolyn Kivistik
Kevadise koroonapuhangu tõttu erines tänavune vanapaberipäev varasematest. Klassidele kaupa oli koostatud graafik, millal keegi oma vanapaberi ära tuua võib. Samuti ei kaalutud iga klassi toodud paberit eraldi ega moodustatud klasside pingerida, nagu on tehtud varasematel aastatel.
Klassiõpetaja Ruth Alas, kes on vanapaberipäevade üks eestvedaja, ütles, et algatuse eesmärk on tõsta õpilaste keskkonnateadlikkust.
Klassiõpetaja Lili Käär naeris, et enam vist ei saagi vanapaberi päevaga pidama, kõik muudkui koguvad ja ootavad kevadet, millal saab taas osaleda. Ja huvi tunnevad isegi need, kes kooliga seotud pole: “Näiteks ajal, mil me veel iga klassi paberi eraldi kaalusime, toodi vanapaberit, sest teati, et naabrilaps kogub ja paluti tema klassi arvele panna.”
“Mina mõtlen ka juba poole talve pealt, et ei viska vanapaberit ära, kevadel tuleb vanapaberi päev ja siis viin,” ütles klassiõpetaja Merike Heinsoo.
Lapsevanem Tiia Niinemäe, kes kampaanias aastaid osalenud, ütles teisipäeval, et nemad on vanapaberit kogunud terve aasta: “Eelmisel kevadel tõime vanapaberi kooli ja kõik reklaamlehed ja muu paber, mis peale seada tuli, läks järgmisesse kasti uut vanapaberipäeva ootama.”
Niinemäe lisas, et nende peres on kogumisse kaasatud ka vanaema ja tädi.
“Seega kasvab terve pere keskkonnateadlikkus,” rõõmustas Lili Käär.
Idee Rootsist
Õpetaja Käär meenutas, et idee said nad 15 aastat tagasi ühelt Rootsi reisilt. “Olime ühes koolis, kus oldi väga uhke selle üle, et nad teevad moosi ja taaskasutavad purke. Seal oli veel suur paks kataloog, millest tõmmati lehti välja, et ka neid taaskasutada.”  Kääri sõnul hoidsid nemad viisakusest muiet tagasi, sest Eestis tehakse kogu aeg moosi ja taaskasutatakse asju. Sealt hakkas aga idanema mõte, et võiks ju ka midagi teha, sest tol ajal polnud vanapaberit eriti kuskile panna.
Varasemalt on õpilastel lisaks vanapaberi toomisele olnud ka mingi lisaülesanne. Tehtud on näiteks keskkonnateemalisi plakateid, paberist mänguasju, paberkujusid ja ajalehest mütse.
Mõned aastad saadi algatusele ka KIKi projekti toetus ja siis korraldati kogujatele preemiareise Jõelähtme prügilasse. “Toetusi enam ei ole, aga algatus on jäänud,” märkis ta.
Algusest peale on ette­võtmist toetanud AS Eesti Keskkonnateenused, mis on korraldanud kooli juurde konteineri ja hiljem selle ära viinud. Õpetajad kiitsid ettevõtte Hiiumaa piirkonnajuhti Aivo Kriiskat, kes kooliperele alati abikäe ulatanud on.

 

Sildid: ,

Comments

Pole ühtegi kommentaari.
 
Hiiu Lehest

Hiiu maakonna sõltumatu maakonnaleht aastast 1997

Miks sündis Hiiu Leht »
Kontakt

Telefon: +372 463 2199
Email: hiiuleht@hiiuleht.ee

Vabrikuväljak 1, Kärdla, 92411