Teisipäev, juuni 2, 2020
 

Mees, kelle sportlikud tulemused olid tema ajast ees

Leo Lembit Lahesalu sünnist möödub tänavu 7. juunil 80 aastat. Ta sündis Herman ja Zinaida Lahesalu pere esiklapsena Mudaste külas vanaisa talus. Kooliteed alustas Leo Lembit tollases Malvaste mittetäielikus keskkoolis, kus ema Zinaida töötas õpetajana. Hiljem kolis perekond Paladele ja keskkooli lõpetas Leo Lembit Kärdlas 1960. aastal. Sama aasta sügisel jätkas ta õpinguid Tartu Ülikooli kehakultuuriteaduskonnas. Pärast ülikooli lõpetamist 1964. aastal suunati ta tööle Hiiumaale spordiühingu Jõud instruktoriks, VS Jõud rajooninõukogu pleenumil aga valiti ta kohe nõukogu esimeheks.
Noormehe kehalised võimed ja andekus hakkasid välja paistma keskkooli lõpu­klassides. Esimese täiskasvanute Hiiumaa rekordi püstitas Lahesalu 9. juulil 1960 meeste kettaheites tulemusega 38 meetrit ja 4 sentimeetrit, millega ta ületas Aleksander Transtoki
varasema rekordi (37 meetrit).
1958 ja 1959 toimusid Kärdla keskkooli ja Ambla keskkooli sõprusvõistlused kergejõustikus, kus peeti huvitav duell hilisemate kümnevõistlejate Toomas Berendseni ja Leo Lembit Lahesalu vahel. Tol perioodil oli Lahesalu edukam, tema nimel olid sõprusvõistluste rekordid kuulitõukes (7 kg kuul) 12,53 meetrit ja kõrgushüppes 1,70 meetrit.
Heade tulemuste põhjal võttis kuulus kümnevõistlejate treener Fred Kudu Lahe­salu oma treeninggruppi, kus treenis ka Tokyo olümpia kümnevõistluse hõbemedali võitja Rein Aun. Rühmas treenides arenesid Lahesalu sportlikud tulemused silmanähtavalt kiiresti ja ülikooli lõpetas ta esimese järgu sportlasena.
Kodusaarele tööle tulles parandas ta Hiiumaa kergejõustikurekordeid ja võistlus­spordiga tegelemise aja jooksul uuendas rekordeid koguni üheksal kergejõustiku­ alal. Neist kindlalt parim oli kümnevõistluse tulemus 6820 punkti, mis ületas meister­sportlase järgu nõuded.
1966. aastal valiti ta Hiiumaa parimaks sportlaseks.
Vabariigi tasemel oli tal raske tippu jõuda, sest eespool olid maailmatasandil võistelnud kümnevõistlejad Rein Aun, Toomas Suurväli ja Toomas Berendsen, aga spordiühingus Jõud oli ta kindlalt parim. Lisaks kümnevõistluse rekordile on Lahesalu nimel veel Hiiumaa rekordid 400 meetri jooksus (aeg 50,0), 110 meetri tõkke­jooksus (aeg 15,9), mis ühtlasi on Hiiumaa kõige vanem rekord, püstitatud 20. augustil 1966 Pärnus, ja 400 meetri tõkkejooksus (aeg 55,4). Nende rekordite väärtust tõstab asjaolu, et neil aegadel ei olnud veel tehiskattega jooksuradasid.
1994. aastal manalateele lahkunud Leo Lembit Lahesalu kirjutas end oma sportlike tulemustega väärikalt Hiiumaa spordiajalukku!

õpetaja Lembit Sauer klassivend
Raivo Karjamaa

 

Sildid:

Comments

Pole ühtegi kommentaari.
 
Hiiu Lehest

Hiiu maakonna sõltumatu maakonnaleht aastast 1997

Miks sündis Hiiu Leht »
Kontakt

Telefon: +372 463 2199
Email: hiiuleht@hiiuleht.ee

Vabrikuväljak 1, Kärdla, 92411