Teisipäev, mai 26, 2020
 

Purjetamishooaeg avati uutmoodi

Jahtklubi Dago
Kärolyn Kivistik | Hiiu Leht
Reede õhtul startisid alused Kärdla Purju­tuurile ja esimest korda avati purjetamis­hooaeg pidulikult – sadamas tõmmati üles JK Dago tuliuus mastilipp.
Purjetamise lühiradade seeria­võistluse Kärdla Purju­tuur sõidud leiavad tavaliselt aset neljapäeviti. Kuna nelja­päeval oli tuul väga vali, lükati avaetapp päeva võrra edasi, reedeks, mil ilm oli märksa rahulikum ja võib öelda, et isegi suvine.
Esimest korda oli purjetamis­hooaja avamine nii pidulik. Klubi kommodoor Meren Tamm ja sadama­kapten Sven Kriggulson heiskasid avamisel JK Dago sinimustvalge, kolme valge purjega lipu.
“Minu teada pole varem Hiiumaal sarnast purjetamis­hooaja ametlikku avamist kunagi tehtudki,” ütles Tamm Hiiu Lehele. “Saaremaal, Tallinnas ja Pärnus, kus on suured ja pika ajalooga jahtklubid, aga on see tavapärane traditsioon, et hooaja alguses läheb klubi lipp üles ja sügisel siis jälle pidulikult alla.”
Klubi lipp jääb sadamasse lehvima oktoobri lõpuni, kui peetakse purjetamishooaja lõpupidu.
Ees ilus hooaeg
Hoolimata keerulisest kevadest on kommodoori sõnul ees ootamas ilus hooaeg, kuna 18. maist on taas lubatud välivõistlused.
Võistlused, mis jahtklubi korraldada, ei takerdu osalejate arvu tõttu ka eriolukorra järgsetesse piirangutesse.
Nii algas äsja Purjutuur, mille viimane etapp peetakse septembris. Veidi enam kui kuu aja pärast, 3.–5. juulini peetakse Kärdla sadamas Eesti meistrivõistluste üks etappe võistlusklassidele RS Feva, 29er, 49er, F18, 470 ehk Kärdla Race. Laste jaoks korraldatakse 7. ja 8. augustil II Oti regatt. 13.–16. augustini toimub avamerepurjekatele mõeldud II Dago Regatt.
“Väga loodan, et ka Muhu väina regatt jõuab Kärdla sadamasse ehkki sellekohast otsust küll veel pole,” ütles Tamm.
Rekordaastatel on regati osalejate arv ulatunud tuhande ligi, mis esialgu on juulikuu sündmuste osaluspiiriks. Seni on 63. Muhu Väina regati etapid ja kuupäevad küll paigas nagu ka pühapäevaks registree-­
runud 15 esimest jahti. Regati kodulehel pole ka tühistamise teadet ja nii peaks tänavune Muhuväin nagu purjetajad seda koduselt kutsuvad, algama 11. juulil Pärnust, tegema põiked Ruhnu (13.–15.juuli) ja Kärdla sadamasse (15.–17. juuli) ning jõudma 17. juulil Tallinna, kus 18. juulil tehakse regati lõpuring.
Uued paadid hilinevad
Klubi on sel aastal juba alustanud lastele ja noortele mõeldud treeningutega. Suur rõõm on, et toetajate abiga õnnestus klubil soetada uued treening- ja võistlus­vahendid – kaheksa uut Optimisti, kaater ja treiler, millele need kõik mahutada saab. Koroonaviiruse tõttu aga varustuse kohalejõudmine hilineb. “Tõesti me ei ole neid veel kätte saanud, sest need asuvad Hispaanias ja eriolukorra tõttu ei ole olnud siiani võimalik nendele järgi minna,” rääkis Tamm.
Paadid, kaater ja treiler soetati Soomes töötava eestlasest treeneri käest. Vahetult enne viirusepuhangut oli tal laager Hispaanias, koos lastega said nad tulema, kuid paadid ja muu varustus, sh buss jäid sinna. Praeguse info järgi peaksid need Hispaaniast teele asuma juuni alguses.
Avamisel andis Sven Kriggulson Meren Tammele üle kingituse – Orjaku sadama logiraamatu aastast 1987. Selgub, et tol aastal opereeris Orjaku sadamat jahtklubi Dago.
“Logiraamatus on päris palju materjali. Hea rida realt läbi vaadata, kes käis millise paadiga ja kes alusel olid,” ütles Sven Kriggulson kingitust üle andes.

 

Sildid: ,

Comments

Pole ühtegi kommentaari.
 
Hiiu Lehest

Hiiu maakonna sõltumatu maakonnaleht aastast 1997

Miks sündis Hiiu Leht »
Kontakt

Telefon: +372 463 2199
Email: hiiuleht@hiiuleht.ee

Vabrikuväljak 1, Kärdla, 92411