Reede, mai 29, 2020
 

Põhiseaduse 100. aastapäeval heisatakse Eesti lipud

ekraanikuva
Tänavu 15. juunil täitub sada aastat Eesti Vabariigi esimese põhiseaduse vastuvõtmisest ning selle auks heisatakse sel päeval lipud. Asutav Kogu võttis põhiseaduse vastu 15. juunil 1920 ja see jõustus sama aasta 21. detsembril.
“Põhiseadust võib nimetada riigi selgrooks – see on eel­kõige väärtuste kogum, mis peegeldab meie kultuurilist ja sotsiaalset arengut, arusaamist riigist ja riigivalitsemisest,” ütles justiitsminister Raivo Aeg. “Põhiseaduse üks olulisemaid osasid on läbi aegade olnud põhiõigusi, vabadusi ja kohustusi käsitlev osa, mis moodustab ligi veerandi kehtiva põhiseaduse tekstist. See peegeldab meie aru­saama inimväärsest ühiskonnast. Kutsun kõiki üles tähistama põhiseaduse sajandat aastapäeva põhiõiguste, vabaduste ja kohustuste tasakaalu üle arutlemisega!”
Põhiseaduse 100. aasta­päeva puhul aitavad kogu aasta vältel nende teemade üle arutleda Eesti põhi­seaduslikud institutsioonid. Viirusohu tõttu üritusi ja varem planeeritud külastusi ei toimu ning võimalikult palju tegevusi viiakse läbi interneti teel, näiteks valmivad juristide liidul videoloengud põhiseaduse teemadel.
Igal nädalal kuni aasta lõpuni avab üks inimene oma mõtetega üht põhiseaduse paragrahvi. Sellel nädalal räägib Epp Maria Kokamägi põhiseaduse paragrahvist 27, mis käsitleb perekonda. Videod avaldatakse Delfis ja www.pohi­seadus100.ee kodulehel ning neid saab edaspidi aruteludes ja õppetöös kasutada.
Tähtpäevaks on valmimas rändnäitused: rahvusraamatu­kogu näitus “Oma riik, oma seadus” räägib põhiseaduse kui Eesti riigi alusdokumendi sünnist ning Vabamu rändnäitus “Sinu, Minu, Meie riik” pakub teadmisi ja põnevaid vaatenurki põhiseaduse, demo­kraatia ning laiemalt riigi alustalade ja toime­mehhanismide kohta.
Augustis arutletakse põhi­õiguste ja vabaduste üle Arvamus­festivalil ning ka oktoobris toimuvatel õigusteadlaste päevadel on peateemaks põhiseadus. Oktoobris annab justiitsminister teistkordselt üle ka Õiguse Eest Seisja autasu. Detsembris toimuv inimõiguste aastakonverents peetakse sel aastal samuti põhiseaduse teemadel.
21. detsembril, kui täitub sada aastat Eesti esimese põhi­seaduse jõustumisest, avaldab SA Iuridicum põhiseaduse kommenteeritud väljaande. See valmib koostöös eri autoritega ja pakub võimalikult mitmekülgselt lähenemist põhiseaduse tõlgendamisele.
Põhiseaduse 100. aasta­päeva tähistamisega seonduvad tegevused avaldatakse jooksvalt www.pohiseadus100.ee kodulehel.

 

Sildid:

Comments

Pole ühtegi kommentaari.
 
Hiiu Lehest

Hiiu maakonna sõltumatu maakonnaleht aastast 1997

Miks sündis Hiiu Leht »
Kontakt

Telefon: +372 463 2199
Email: hiiuleht@hiiuleht.ee

Vabrikuväljak 1, Kärdla, 92411