Reede, mai 15, 2020
 

Palju õnne: Kumari looduskaitse­preemia ja kuldmärgi pälvis Tiit Maran

Tiit Maran
Hiiu Leht | Hiiu Leht
Keskkonnaministeerium kuulutas teisi­päeval välja Eerik Kumari looduskaitsepreemia võitja ja Eesti looduskaitsemärgi laureaadid.
Sel aastal saab Eerik Kumari nimelise preemia Tallinna loomaaia direktor Tiit Maran, kes on ligi 30 aastat koordineerinud väljasuremisohus oleva Euroopa naaritsa edukat taasasustamise programmi ning kujunenud looduskaitse arvamusliidriks.
Tiit Marani juhtimisel 1992. aastal alguse saanud Euroopa naaritsa taasasustamise programm on jõudnud selleni, et Hiiumaast on saanud nende väikekiskjate kodusaar.
“Programm on kogu Eesti looduskaitse edulugu, sest loomaaias kasvanud Euroopa naaritsad on suutnud looduslikes tingimustes edukalt paljuneda,” ütles keskkonnaminister Rene Kokk. Hinnanguliselt on Hiiumaa populatsiooni suurus praegu 150–210 isendit. “Hea meel on, et lisaks naaritsatele on tänu Tiit Marani järjepidavale tööle kasvanud kaelakandvaks ka noorte teadlaste koolkond, kes aidanud naaritsaprojekti ellu viia ja teevad seda nüüd rahvusvahelisel tasemel,” lisas minister.
Tiit Maran on pikaaegne CITESi ehk ülemaailmse kaubitsemise tõttu ohtu sattunud liikide riikidevahelist importi ja eksporti reguleeriva Washingtoni konventsiooni ekspert. Ta on aktiivselt kaasa löönud paljude teiste rahvusvaheliste konventsioonide ja ühingute tegevuses, näiteks olles juba aastaid Maailma looduskaitse liidu (IUCN) mitme erineva liigikaitse ekspert­grupi aktiivne liige.
Eesti ornitoloogi ja looduskaitsetegelase Eerik Kumari nimelist preemiat annab
keskkonnaministeerium välja 1989. aastast. Sellega tunnustatakse üksikisikut, kollektiivi, asutust või organisatsiooni, mis on kaasa aidanud looduslike koosluste, liikide või looduskaitse objektide kaitsmisele ja säilitamisele ning propageerinud looduskaitsealaseid teadmisi. 2010. aastast käib preemiaga kaasas ka Eesti looduskaitse kuldmärk.
2011. aastast on looduskaitse­kuu alguses tavaks anda välja ka hõbemärke, millega tõstetakse esile inimesi, kelle teeneid on tunnustatud looduse uurimisel, loodusteadmiste levitamisel ja looduskaitse arendamisel nii üleriigilisel kui ka rahvusvahelisel tasandil.
Aasta 2020 Eesti looduskaitsemärgi laureaadid on:
Joosep Matjus – Eesti noorema põlvkonna tuntuim loodusfilmide autor;
Veljo Runnel – looduse häälte salvestaja ja tutvustaja;
Igor Gulov – pärandniitude hooldaja Ida-Virumaalt;
Vootele Hansen – pikaaegne Eesti looduskaitse seltsi eestvedaja;
Maie Itse – Lahemaa looduskooli eestvedaja ja loodus­hariduse edendaja;
Kristel Vilbaste – looduskaitse ja  loodushariduse edendaja, allikate uurija, ravimtaimede tutvustaja ning paljude loodus­raamatute autor.
Koroonakriisi tõttu lükkub Kumari preemia ning looduskaitse märkide üleandmise pidulik tseremoonia tänavu edasi, keskkonnaministeerium loodab seda tähistada Eesti looduse päeval augusti­kuus.

 

Sildid: , ,

Kommentaarid: 1

(kommenteerimine on suletud)

 
  • Nikolai Rebane

    Palju õnne ka minu poolt Tiit !

     
     
     
 
Hiiu Lehest

Hiiu maakonna sõltumatu maakonnaleht aastast 1997

Miks sündis Hiiu Leht »
Kontakt

Telefon: +372 463 2199
Email: hiiuleht@hiiuleht.ee

Vabrikuväljak 1, Kärdla, 92411