Teisipäev, mai 19, 2020
 

Lahkus hiidlasest keelemees Paul Kokla

erakogu
Laupäeval lahkus 90aastasena manalateele eesti keeleteadlane Paul Kokla, kes on uurinud eesti, soome, mari ja ungari keelt ning osalenud “Eesti etümoloogia­sõnaraamatu” ettevalmistus­töödes. Hiidlased aga on talle, nagu öeldakse, haua põhjagi väga tänulikud tema koostatud “Hiiu sõna­raamatu” eest. Raamat ilmus 2015. aastal ja esitab hiiu keele põhisõnavara ja murde­sõnu kõigist Hiiumaa murrakutest: Emmastest, Käinast, Reigist ja Pühalepast. Raamatu rahvarohke esitluspäev Kärdla kultuurikeskuses 13. veebruaril kujunes otse­kui hiiu keele taassünni­päevaks ja erakordne menu oli ka autorile üllatuseks.
2016. aastal valis eesti rahvas “Hiiu sõnaraamatu” aasta keeleteoks. Hiidlased aga tunnustasid 2013. aastal raamatu koostajat kultuurkapitali auhinnaga “Tänu ja Kummardus”.
Tänavu 11. veebruaril avaldas Hiiu Leht pika juubeli­intervjuu Paul Koklaga. Intervjuus meenutas ta enda keelehuvi ärkamise lugu: “Pean ütlema kõigepealt, et mina olen ju põhimõtteliselt hiidlane, pärishiidlane, nii minu vanemad kui ka esi­vanemad on olnud hiidlased. Olen Kärdlas sündinud, üles kasvanud, koolis käinud jne. Huvi keelte vastu – ei teagi seda, nähtavasti see on siiski geenides või kuskil olemas. Igal inimesel on tavaliselt millegi vastu huvi ja mul on keelte vastu huvi olnud juba poisikesena.”
Aastatel 1960–1991 oli Paul Kokla Eesti TA Keele ja Kirjanduse instituudi vanemteadur, aastatel 1978–1990 ajakirja Linguistica Uralica tegevtoimetaja ja aastatel 1990–1996 peatoimetaja.

Paul Kokla ärasaatmine Tallinnas Jaani kirikus on reedel 22. mail kell 11 ja muldasängitamine Kärdla kalmistul Hiiumaal samal päeval kell 16.30.

 

Sildid:

Comments

Pole ühtegi kommentaari.
 • Lisa kommentaar
   
  Your gravatar
  Sinu nimi
   
   
  *
   
   
  NB! Hiiu Leht ei vastuta artiklitele lisatud kommentaaride eest, kommentaari sisu eest võtab endale vastutuse kommentaator. Hiiu Lehel on õigus kustutada kommentaare, mis ei vasta sisult headele tavadele so kommentaarid, mis on: teemavälised, kirjutatud teise isiku nimel, solvavad, labased, sisaldavad reklaami, vaenu õhutavad, ebaseaduslikule tegevusele üleskutsuvad.
 
Hiiu Lehest

Hiiu maakonna sõltumatu maakonnaleht aastast 1997

Miks sündis Hiiu Leht »
Kontakt

Telefon: +372 463 2199
Email: hiiuleht@hiiuleht.ee

Vabrikuväljak 1, Kärdla, 92411