Reede, aprill 3, 2020
 

Juubilari, Raimo Pullati, kingitus

Harda Roosna | Hiiu Leht
Täna, 3. aprillil tähistab juubelisünnipäeva Tallinna Ülikooli emeriit­professor, ajaloolane Raimo Pullat, kellelt väärikale eale vaatamata ilmub trükist järjekordne uurimistöö.
Professor Pullati üheks suurimaks teeneks Eesti ajaloo heaks tulekski lugeda Tallinna haruldaste ajalooürikute tagasitoomist Saksamaalt ja Tallinna linnaajaloo põhjalikku uurimist. Ehkki see pole kaugeltki ainus teemavaldkond, mida professor Pullat on aastate jooksul uurinud, nagu tõestab ka äsjailmunud teos.
Kolmapäeval omistati professor Pullatile Tallinna Ülikooli teenetemärk just aastate­pikkuse kõrge­tasemelise panuse eest linna­ajaloo uurimisse. Teenete­märgi omistamise teates kirjutas Tallinna Ülikooli rektor Tiit Land: “Tunnustuse annan üle Tallinna Ülikooli päeva sündmusel, mille toimumise aeg täpsustub loodetavasti õige pea”.
Märtsis määrati professor Pullatile teadusliku tegevuse eest Varssavi Ülikooli elutööpreemia. Autasustamis­tseremoonia, mis pidi toimuma 28. märtsil Varssavi Ülikoolis, on eriolukorra tõttu teadmata ajaks edasi lükatud. Ära tuli jätta ka 7. aprilliks Poola suursaatkonna poolt planeeritud pidulik vastuvõtt Tallinnas.
Professor Pullati sidemed Poolaga on tihedad tänu armastatud abikaasale Wieslawa Barbarale, ka nende poeg Risto Pullat on sündinud Poolas.
Kuigi sünnipäevapidustused ja aunimetuste üleandmised on edasi lükatud, teeb juubilar ise, nagu ka viis aastat tagasi oma 80. sünnipäeval, meile ise kingituse – täna tuleb trükist järjekordne mahukas uurimistöö. Ligi viiesajaleheküljeline “Oma Alma Mater`it otsimas” on pühendatud Eesti tehnikaharitlaskonnale. Rohkete fotodega illustreeritud ja ladusalt loetav teos tutvustab enne teist maailmasõda Euroopa tehnikakõrgkoolidest võrsunud Eesti insenere ja arhitekte.
Teose autorid on professor Raimo Pullat ja filosoofia­doktor Tõnis Liibek, patroonid Reet ja Väino Kaldoja.
Suurteose esmaesitlus oli kavas 13. aprillil Tallinna Tehnika­ülikooli raamatu­kogus, millal see teoks saab, pole veel teada, nagu pole veel teada ka see, millal raamatut osta saab.
Raimo Pullati panus Eesti ajaloo- ja ühiskonnateadusesse on aukartustäratav. Eesti teaduse infosüsteemi (ETIS) andmetel on Pullati sulest ilmunud üle 50 raamatu, neist 8 välismaal ja üle 250 artikli. Pullati juhendamisel on kaitstud 17 teaduste kandidaadi ja doktori väitekirja Eestis, Soomes ja Lätis ning ta on olnud rohkem kui 20 kandidaadi- ja doktoritöö oponendiks.
Professor Pullat kuulub kümnetesse teadusorganisatsioonidesse ja -kogudesse ning talle omistatud teaduspreemiate ja tunnustuste loetelus on 35 kirjet, millele nüüd tuleb lisa.
Hiiumaaga seovad professor Pullatit emapoolsed juured, tema Tahkuna suvekodu ja armastus meie saare vastu.
Palju õnne sünnipäevaks!

 

Sildid: ,

Comments

Pole ühtegi kommentaari.
 
Hiiu Lehest

Hiiu maakonna sõltumatu maakonnaleht aastast 1997

Miks sündis Hiiu Leht »
Kontakt

Telefon: +372 463 2199
Email: hiiuleht@hiiuleht.ee

Vabrikuväljak 1, Kärdla, 92411