Teisipäev, märts 31, 2020
 

Palju õnne, Vaino Väljas!

Harda Roosna | Hiiu Leht
28. märtsil 1931 sündis Emmaste vallas Külakülas poisslaps, kellele pandi nimeks Vaino.
Varakult orvuks jäänud noormehest sai peale Kärdla keskkooli ja Tartu ülikooli lõpetamist tollase ENSV poliitik, hiljem Nõukogude Liidu diplomaat, kes suursaadikuna teenis Venetsueelas ja Nicaraguas. Pöördelistel aastatel 1988–1990 juhtis Vaino Väljas Eestimaa Kommunistliku Partei reformimist, osales Eesti iseseisvusliikumises ning 1988. aastal juhtis Eesti NSV suveräänsusdeklaratsiooni vastuvõtmist.
Vaino Väljas on pälvinud Riigivapi III klassi teenetemärgi (2002), Valgetähe II klassi teenetemärgi (2006) ja Aadu Luukase missiooni­preemia (2017).
Vaikiv Hiidlane ise pole kunagi rõhutanud oma teeneid Eesti iseseisvumise taastamisel, oma sidemeid kodusaare Hiiumaaga, aga alati.
Hiidlased tänasid Vaino Väljast oma tagasihoidlikul moel – paigutasid 2018. aastal Kärdla kooliparki nimelise pingi, millel kiri “Riigimees ja diplomaat Hr Vaino Väljas. Kärdla keskkooli vilistlane 1950.”
“Pika elutee, mis on käidud, olen ma püüdnud elada sellele maale – anda, mis mul anda on. Ja kui ma olen seda saanud teha kasvõi milligrammigi ulatuses, siis, uskuge mind, on mul hea meel,” ütles Vaino Väljas pingi avamisel.

 

Sildid:

Comments

Pole ühtegi kommentaari.
 
Hiiu Lehest

Hiiu maakonna sõltumatu maakonnaleht aastast 1997

Miks sündis Hiiu Leht »
Kontakt

Telefon: +372 463 2199
Email: hiiuleht@hiiuleht.ee

Vabrikuväljak 1, Kärdla, 92411