Teisipäev, märts 24, 2020
 

Kaja Antons: Oleme terved ja optimistid

AIVAR VIIDIK
Coop Hiiumaa juhataja Kaja Antons ütleb, et kõik nende töötajad on terved ja ettevõttes püütakse masendust vältida, kuigi kriisiolukorras on karta käibe kukkumist.
Kuidas te oma töötajaid, eelkõige leti taga seisjaid kaitsete?
Kaja Antons: Küllap olete märganud, et võtsime kasutusele kaitsevahendid, et vähendada nakkusohtu kassapidajatele – neil on kaitsekindad ja kaitsekiivrid. Töötajad, kes riiulite vahel liiguvad ja riiuleid täidavad, või leti taga teenindavad, on klientidest kaugemal ja saavad hoida vajalikku distantsi. Kaupluse sissepääsude juures on käte desinfitseerimise vahendid ja oleme palju töötunde kulutanud puhtuse hoidmisele – puhastame kärusid ja korve ja lette ning Tormi poes pulte, millega saab ise ostelda. Kuigi puhastustööde maht on kasvanud, ei ole me praegu pidanud oma töötajaskonda suurendama, oleme praegu oma jõududega hakkama saanud. Vaatasime üle meie puhastusfirmade tööülesanded ja täpsustasime neid, sest pindade desovahenditega puhastamine on nüüd uus normaalsus. Võibolla ühel hetkel vaatame tagasi ja meenutame seda aega, kui meie töötajatel ei olnud maske peas – ei tea ju, kuhu maailm liigub.
Kuidas ostjaid aitate?
Alustasime koostööd sotsiaalosakonnaga, et kontakte vähendada ja sotsiaaltöötaja ei peaks poes aega viitma. Meie inimesed komplekteerivad vajalikud kaubad kokku ja annavad sotsiaaltöötajale üle, kes viib need tooted inimestele, kel on vaja abi poeskäimisel ja toidu kojutoomisel.
Tegime ka ühe katsetuse ühe erakliendi kontakti­vabaks ostlemiseks. Katse õnnestus, aga me peame seda veel natuke lihvima, enne kui selle välja reklaamime. Mõte oli selles, et ostmisel ei oleks kellegagi kokkupuutumist – inimene saatis oma ostunimekirja meilile, meie täitsime ta soovi ning saatsime meiliga talle arve, tema kandis raha üle, meie tõstsime talle kotid ukse taha ja ta viis need ise ära. Paistab siiski, et Hiiumaal on abistajaid inimeste ümber palju ja kõik, kellel on abi vaja, selle ka leiavad.
Kas kaupa jätkub?
Kaupa jätkub. On olnud üksikute kaupade defitsiiti, aga järgmine kord poodi tulles on jälle olemas kõik, mida inimesed on harjunud tarbima. Leiva küpsetame ikka siin kohapeal. Kui aastaid oleme rääkinud, et kõik söövad kooki ja leib-sai on tagaplaanil, siis nüüd on see aeg, kui kõik söövad leiba-saia ja kooki ei sööda. Pidusid ei ole ja inimesed ei saa kokku ja mõju on toidupoes näha. Näiteks ka sekserid ja peolauatooted praegu ei lähe – kahjuks on nii.
Kuidas on kümme päeva eriolukorda mõjunud kaupluste käibele?
Meil on väike käibekasv, aga ma arvan, see on ajutine ja kevade poole hakkab kahanema. Möödunud nädala kõige suurem müügipäev oli esmaspäev, kui kuskilt tuli see väärinfo, et alkoholimüük lõpetatakse ja inimesed arvasid, et äkki midagi oleks vaja koju varuda. Varem on olnud Hiiumaa kaupluste käive sesoonne ja ka nädalate lõikes oli kõikumisi, sest nädala­lõpud ja eriti laupäevad olid suured müügipäevad. Nüüd on kõik nädalapäevad suhteliselt võrdsed, sest Hiiumaal rahvaarv praegu ei kõigu. Saabuvad munadepühad ja kevadpühad tõenäoliselt käivet kuigipalju ei tõsta, rahvas ei liigu ja peotuju eriti ei ole.
Kindlasti saame ka meie Coopis oma väikese loputuse, aga ma arvan, et iga kriis toob välja ka niisugused asjad, mida on vaja meelde tuletada. Püüan oma majas hoida optimistlikku joont ja mitte masendusse vajuda. Käes on kevad ja seda tasub märgata, et mitte sügisel avastada, et kevad ja suvi on maha muretsetud.

Küsis KATI KUKK

 

Sildid:

Comments

Pole ühtegi kommentaari.
 
Hiiu Lehest

Hiiu maakonna sõltumatu maakonnaleht aastast 1997

Miks sündis Hiiu Leht »
Kontakt

Telefon: +372 463 2199
Email: hiiuleht@hiiuleht.ee

Vabrikuväljak 1, Kärdla, 92411