Reede, veebruar 21, 2020
 

Omar Facuse: Lahkun sõpradest, mitte kolleegidest

Harda Roosna | Hiiu Leht
Neljandat korda Hiiumaad väisanud USA saatkonna regionaal­se julgeoleku ülem Omar Facuse on paari aastaga saanud saarel omainimeseks.
Facuse koos saatjatega külastas reedel Hiiumaale jõudes esmalt Kärdla koole. “Mind hämmastas, kui andekad siinsed lapsed on – nad laulsid, tantsisid ja lugesid luuletusi väga hästi – see on tõestus, et nende vanemad toetavad seda, mida nad teevad,” tõdes ta. Õpilased näitasid ka arvuti abil ise tehtud muusikavideoid ja teda üllatas, et nii väikeses kohas nagu Hiiumaa saab omandada ka selliseid oskusi.
Facuse arutles, et paljud Hiiumaa noored läbivad mainekate koolide sisseastumis­eksamid mandril, aga sageli otsustatakse ikkagi jääda saarele keskharidust omandama. “Minu jaoks on see hea näide, kui suurt tuge nad siit saavad,” leidis ta.
Hiiumaa noortele esinedes ütles New Jersey osariigist pärit Facuse, et pole vahet, kas oled väikesest kohast või suurlinnast, noortel on ikka samasugused unistused ja ka võimalused. “Mina kasvasin väikeses linnas ja poleks ealeski arvanud, et minust võiks saada USA saatkonna töötaja välismaal, unistasin lapsena hoopis politseinikuametist,” tõi ta näite.
Külalisele esitleti uut põhikoolihoonet, mis on kavas ehitada Kärdlasse. Uus koolimaja tuleb väiksem – praeguses õppis kunagi 700 last, uus mahutab 350 õpilast. Facuse leidis, et uus maja on küll tore, “aga mis saab siis, kui teil on tulevikus taas seitsesada põhikooliõpilast?”.
Pensioni­põlves tagasi
Facuse tuli Eestisse kaks ja pool aastat tagasi. “Enne kui siia kolisin, hoiatas USA valitsus mind, kui erinevasse riiki ma tulen. Nad ütlesid alati, et eestlased pole üldiselt eriti soojad inimesed. Mina pole seda kunagi tundnud.” Samas nentis ta, et kui tema esimene visiit Hiiumaale oli pigem formaalne, siis praegune rohkete kallistuste, suudluste ja toiduga.
Facuse ütles, et see on tore, samas ka kurb, sest teab, et järgmised kuus-seitse kuud on tema viimased Eestis. “Ehk tulen tagasi Hiiumaale, kui olen pensionil, see tundub selleks hea koht – siin on ruumi rahvastiku kasvuks,” arutles ta.
Enda sõnutsi on ta kõige õnnelikum USA saatkonna töötaja, et sai tulla just Hiiumaale. “Kogu Eesti loodus on ilus, aga Hiiumaa on saar ja see muudab kõik veelgi erilisemaks. Ja siinsed inimesed – töökontaktidest on saanud mu sõbrad.”
Küsimusele, milline paik teda siin kõige rohkem köitnud on, vastas Facuse, et Estonial hukkunud laste mälestus­märk Tahkunas. “See lihtsalt meenutab, kuidas asjad juhtuvad ootamatult… Kui mõtlen, mis mind lisaks sõpradele siin puudutab, siis on see just see… See on kurb koht.”
Õpib sinepit sööma
Laupäeval külastas Facuse elamuskeskust Tuuletorn ja Jääkala festivali. “Ma ei teadnud, mis tornis sees on, vaatasin, et lahe hoone, aga see, et seal on Baltikumi kõrgeim ronimissein, on lihtsalt hämmastav.” Tema hinnangul aitab see, et selline elamuskeskus just Hiiumaale tehti – kuigi see pole isegi mitte Eesti suurim saar ja Käina pole ka linn – mingil ajal siia rohkem külastajaid meelitada.
Kohtusime Facuse`iga Orjakus festivalil ja kui ta poleks saabunud siniste numbri­märkidega saatkonna autoga, poleks isegi aru saanud, et tegemist pole kohalikuga. Kohe saabudes oli näha, kui palju on tal siin sõpru – väga paljud juba teadsid ja tervitasid teda – ta tuli nagu omainimene.
“Ma pidin siia täna jääle kala püüdma tulema, aga ma ei näe üldse jääd,” naljatas Facuse ja tõdes, et õues on samasugune ilm, nagu siis, kui ta kord jaanipäeval siin käis.
Uurisin, kas ta julgeb ka pahlakilu proovida, sest parasjagu toimus festivalil kilu­küpsetamise võistlus. “Muidugi julgen. Kui ma kalaluudesse lämbuma peaks, siis loodan, et Eesti sõbrad mu elu päästavad. Proovin hea meelega uusi asju. Olen juba maitsnud heeringat ja sprotte – sportid meeldivad mulle rohkem. Nüüd õpin sinepit sööma.”
Peaaegu igal Hiiumaa visiidil on ta söömas käinud Roograhu restoranis ja see on talle väga meeldinud. Viimasel korral proovis ta toorest kalast valmistatud roogasid. “Ilmselt see ongi üks saarel elamise võlusid, et siin saab head kala.”
Omar Facuse ametiaeg Eestis lõppeb sel suvel, aga juba on ta oma Hiiumaa sõpradele lubanud, et tuleb siia kindlasti kunagi tagasi.

 

Sildid: ,

Comments

Pole ühtegi kommentaari.
 
Hiiu Lehest

Hiiu maakonna sõltumatu maakonnaleht aastast 1997

Miks sündis Hiiu Leht »
Kontakt

Telefon: +372 463 2199
Email: hiiuleht@hiiuleht.ee

Vabrikuväljak 1, Kärdla, 92411