Teisipäev, veebruar 18, 2020
 

Jaan Krossi kirjandusauhinna laureaat selgub Tallinnas

EV VALITSUS
Täna annab Eesti kirjanike liit rahvusvahelisel konverentsil “Köielkõndija. Jaan Kross 100” üle üheksanda Jaan Krossi nimelise kirjandus­auhinna.
Kaks aastat Hiiumaal välja antud auhinna laureaat kuulutatakse seekord välja Tallinnas Eesti kirjanike liidu (EKL) Musta laega saalis Harju tänav 1.
ERRi kultuuriportaal teeb Jaan Krossi juubelikonverentsilt ülekandeid. Nii saab jälgida, kuidas täna, 18. veebruaril kell 10 tervitab konverentsi külalisi Eesti kirjanike liidu esimees Tiit Aleksejev ja selgub, kes on Jaan Krossi nimelise kirjandusauhinna laureaat.
“Nominente, keda tõsisemalt arutasime, oli viie ringis,” ütles Eesti kirjanike liidu esimees Tiit Aleksejev Hiiu Lehele.
Seda, kas edaspidi võiks Jaan Krossi kirjandus­auhinna väljakuulutamine taas teoks saada Hiiumaal, Aleksejev veel öelda ei osanud: “Järgmise aasta kohta on veel vara öelda, põhi­tähelepanu läheb juubeliaastale.”
“Sel aastal on nii, eks siis vaatame edasi, pärast juubeli­üritusi,” ütles ka Jaan Krossi poeg Märten Kross, kes auhindamise Hiiumaale tõi.
Preemiasumma paneb seekord välja Eesti kirjanike liit. Varem preemiat välja andnud Jaan Krossi siht­asutus on likvideeritud mullu detsembrist.
“Jah, jagasime need asjad Krossi Talu LK MTÜ ja EKLi vahel ära,” ütles Kross ja selgitas, et preemiat antakse edaspidi välja koostöös. “Seni ehk siis juba kaheksa-üheksa aastat oleme seda teinud oma jõududega ja nüüd on aeg, et teised ka rohkem osaleksid ja meie
tasapisi taanduksime,” selgitas Kross.Ta avaldas lootust, et edaspidi võiks selles kaasa lüüa ka Hiiumaa vald: “Nendega on sellest juttu olnud ja nad on ka asja vastu huvi üles näidanud.”
Hiiumaa vallavolikogu esimees Aivar Viidik kinnitas, et vald on jätkuvast koostööst huvitatud ja 2018. aastal juba toetas preemia välja­andmist.
Köielkõndija Kross  Jaan Krossi 100. sünniaasta­päevale pühendatud konverents “Köielkõndija. Jaan Kross 100” kestab kaks päeva, 18. ja 19. veebruaril. Kirjanike liidu musta laega saalis esinevad ettekannetega kirjandusteadlased, ajaloolased, tõlkijad ja kirjanikud: Jaan Undusk, Tiina Ann Kirss, Cornelius Hassel­blatt, Juhani Salokannel, Irina Belobrovtseva, Eneken Laanes, Linda Kaljundi, Margit Sutrop, David Ilmar Lepasaar Beecher, Sirpa Kähkonen, Maarja Undusk ja Kaur Riismaa.
Toimub ingliskeelne vestlus­ring Jaan Krossi teoste mõjust ja levikust väljas­pool Eestit. Jaan Krossi tõlkijad Maima Grīnberga, Jouko Vanhanen, Turid Farbregd ja Frans van Nes räägivad oma suhtest Krossi loominguga.
Vanalinna Hariduskolleegiumi teatriklassi õpilased esitavad Ellen Niidu ja Jaan Krossi luulekava “Oi sina minu pesa”. Kaur Riismaa tutvustab Krossi 100. sünniaastapäeva eel korraldatud õpilaste videokonkursi “Igavesti noor Kross” töid.
Avatud on raamatulett uustrükkide ja juba varem ilmunud raamatutega.
Konverentsil tehakse ringkäik rahvusraamatukogu näitusel “Jaan Kross 100. Maailma avastamine”.
Osa konverentsi ette­kannetest kannab üle veebiportaal kultuur.err.ee

 

Sildid:

Comments

Pole ühtegi kommentaari.
 
Hiiu Lehest

Hiiu maakonna sõltumatu maakonnaleht aastast 1997

Miks sündis Hiiu Leht »
Kontakt

Telefon: +372 463 2199
Email: hiiuleht@hiiuleht.ee

Vabrikuväljak 1, Kärdla, 92411