Reede, jaanuar 24, 2020
 

Vabadussõja lõpetanud leping Tartus näitusel

Rahvusarhiivi kogu
Rahvusarhiivi kogu
Tartu rahulepingu originaali saab 29. jaanuaril näha rahvus­arhiivi peahoones ja 30. jaanuarist2. veebruarini Eesti Rahva muuseumis.
1920. aasta 2. veebruaril kell 00.45 Tartus allkirjastatud rahulepingu originaal liikus 1940. aasta märtsis Eesti välis-­esindusse Stockholmis. Kuni 1963. aastani asus see Eesti eksiilvalitsuse dokumentide hulgas ja seejärel Balti arhiivis Stockholmis. 2002. aastal jõudis leping tagasi Eestisse ja anti sama aasta 21. juunil pidulikult üle rahvusarhiivile, kus seda hoitakse tänaseni.
Eesti Vabariigi ja Nõukogude Venemaa vahel saja aasta eest sõlmitud rahu lõpetas 431 päeva kestnud Vabadussõja.
“Suur ajalooline silmapilk oli see, kus rahu Eesti ja Vene­maa vahel alla kirjutati, küll kõige tähtsam silmapilk meie rahva seitsmesaja aastases vaevarikkas ajaloos. See oli see silmapilk, kus kindlustati Eestile kõige nende kangelas­meeliste tegude, jõupingutuste ja ohvrite vili, mis meie võrdlemata vahva sõjavägi ja laevastik, iga üksik mees nende seas aastapikkuses verises võitluses on toonud, nende raskuste tasu, mis terve meie rahvas vana Eesti visadusega kannud. Alles nüüd võime öelda, et meie riikliku majale kindel alus on pandud, mis vististi ei pragune,” kirjutas sel puhul ajaleht Postimees 1920. aasta 2. veebruaril.
Sündmusi, mis märgivad saja aasta möödumist lepingu allkirjastamisest, on rahvusarhiivis, Eesti Rahva muuseumis ja mujal teisigi. Juubelinädala kava leiab Tartu linna kodulehelt www.tartu.ee

Liis Ehrminger
ERM

 

Sildid:

Comments

Pole ühtegi kommentaari.
 
Hiiu Lehest

Hiiu maakonna sõltumatu maakonnaleht aastast 1997

Miks sündis Hiiu Leht »
Kontakt

Telefon: +372 463 2199
Email: hiiuleht@hiiuleht.ee

Vabrikuväljak 1, Kärdla, 92411