Teisipäev, jaanuar 21, 2020
 

Koolitants jõuab esmakordselt Käinasse

Harda Roosna | Hiiu Leht
Esimest korda festivali Koolitants 26aastase ajaloo jooksul toimub maakondlik tantsupäev Käina kultuurikeskuse laval, rohkem on ka tantse, juhendajaid ja tantsuloojaid.
Varem on see ikka olnud Kärdla kultuurikeskuses, paar korda ka Haapsalus.
Käina huvi- ja kultuurikeskuse juhtaja Ly Meldorf ütles, et üks põhjus on see, et Kärdlas on kogu aeg olnud aktiivsemad Koolitantsul osalejad.
“Festivali korraldajad said alles eelmisel aastal pooleldi juhuslikult teada, et meil Käinas on selline saal ja otsustasid, et proovivad teha festivali Käinas,” selgitas Meldorf. “See muidugi ei tähenda, et festival nüüd Käinas toimuma hakkabki,” lisas ta.
Käina tantsupäeval toovad oma rühmad lavale kolm tantsuõpetajat: Tiina Kaev, Maigi Taelma ja Helgi Taelma.
Meldorf ütles, et tallegi teeb rõõmu Maigi ja Helgi rühmade osalemine: “Nende rühmad on küll ka varem Koolitantsul esinenud ja kuna tänavu pole laulu- ja tantsupeoaasta, on neil aega osaleda.”
Ka tantsude autoreid on rohkem kui varasematel aastatel, neli. Lisaks eelnimetatud autoritele on ühe tantsu “Mustlasneid” looja Viiri Martin, kes külalis­õpetajana õpetas selle selgeks ühele Tiina Tantsu­stuudio rühmale.
“Minu meelest on väga tore, et ka teised õpetajad oma rühmadega välja tulevad,”
ütles Tt-stuudio tantsu­õpetaja Tiina Kaev, kelle rühmad mõnel aastal ainukesena Koolitantsu Hiiumaa tantsupäeval üles astunud. “Konkurents on alati edasi­viiv jõud – muidu võivad mugavaks muutuda nii õpetaja kui ka tantsijad,” rääkis Kaev. “Kui konkurente pole, siis ikka ju tasakesi kopsib peas mõte, et küll keegi ikka edasi pääseb. Minu tantsijatele on õnneks siiski väike konkurents säilinud tänu sellele, et meil on nii palju rühmasid ja ühes vanuse­rühmas konkureerivad sageli meie oma stuudio rühmad omavahel.”
Kaev kinnitas, et tema rühmade ettevalmistamine käib omas tempos ja alati ühtmoodi: “Hinnaalandust tantsu valmisoleku ja esituskvaliteedi suhtes ei saa teha enne ühtegi esinemist, sest kõik esinemised ja kõik publikud on ühtemoodi tähtsad ja soovivad saada kvaliteetset ja ilusat etteastet.”
Tiina Kaev õpetab oma stuudios kuut põhirühma Kärdlas ja nelja ettevalmistus­rühma, neist kaks tegutseb Kärdla lasteaia ruumides ja kaks  Emmaste lasteaias. Kokku tantsib sel aastal Tt-stuudio rühmades 150 last ja noort, neist 79 põhirühmas ja 71 ettevalmistusrühmas.
Lisaks on Tiina Kaevul juhendada täiskasvanutega naisvõimlemisrühm Liine ja line-tantsu harrastajad.
Poolteist tundi tantsu
Hiiumaa tantsupäev Käina huvi- ja kultuurikeskuses algab juba sel reedel, 24. jaanuaril kell 17.30 ja kestab kella 19ni välja. Kontserti juhib Ott Nool. Kontsert on kõigile avalik ja vaatajad on väga oodatud. “Mida rohkem publikut, seda toredam on tantsida,” ütles Tiina Kaev.
Tantsupäeva esimese võistlusetteaste teevad Helgi Taelma tantsurühma nelja- kuni kuueaastased mudilased tantsuga “Täpid”. Kontserdi esimeses osas astuvad üles veel 1.–4. klasside õpilased nii Kärdlast kui Käinast. Kella 18st lähevad lavale suuremad tantsijad ja kokku näeb sel õhtul 16 erinevat autoritantsu.
Tantsupäeva lõpetab Kooli­tantsu kompanii 11. lennu tantsufilm “Jäljed”, mille koreograafid on Ingrid Jasmin ja Liisa Laine, kaamerate taga Kadi Aare ja Mikk Rosin.
Seejärel kuulutab žürii välja eripreemiate saajad. Piirkondlikele tantsupäevadele pääsejad selguvad hiljemalt 20. veebruaril.
Sellest aastast toimuvad taas piirkondlikud voorud. Hiiumaalt edasi pääsenud tantsijad esinevad laupäeval, 7. märtsil koos Lääne-, Pärnu-, Saare- ja Harjumaa tantsijatega Haapsalu kultuuri­keskuses. Finaalkontserdi asukohta pole veel avalikustatud.
Mulluse Koolitantsu finaali jõudis Hiiumaalt Tiina Tantsu­stuudio 10.–12. klasside vanuseastme 15 tantsijast koosnev koondrühm Tiina Kaevu loodud tantsuga “Ränduri labajalg”.

 

Sildid:

Comments

Pole ühtegi kommentaari.
 
Hiiu Lehest

Hiiu maakonna sõltumatu maakonnaleht aastast 1997

Miks sündis Hiiu Leht »
Kontakt

Telefon: +372 463 2199
Email: hiiuleht@hiiuleht.ee

Vabrikuväljak 1, Kärdla, 92411