Teisipäev, detsember 3, 2019
 

Torinos avati Konrad Mägi maalide näitus “Põhjamaa valgus”

MEELI KÜTTIM
Reedel avas Eesti president Kersti Kaljulaid Torinos, Musei Realis näituse “Konrad Mägi. Põhjamaa valgus” ja esimesed päevad on näidanud, et publiku huvi näituse vastu on suur.
“Esimesed päevad näitavad, et publiku huvi näituse vastu on suur,” ütles Hiiu Lehele kunstikoguja ja kultuuri­metseen Enn Kunila, kes võtnud oma missiooniks Konrad Mägi loomingu tutvustamise Euroopas.
Kunila sõnul sündis näituse­idee Itaalia kunstikriitiku ja kirjaniku Arnaldo Colasanti ja Konrad Mägi sihtasutuse ühistööna ning näituse avamine oli õnnestunud ja ülipidulik.
Näituse avas Eesti vabariigi president Kersti Kaljulaid, avamisel esinesid kõnedega Eesti Kunstimuuseumi direktriss Sirje Helme, Musei Reali direktriss Enrica Pagella ja Torino linnapea Chiara Appendino.
Kõnedele järgnes kontsert, kus esinesid bass Ain Anger ja pianist Mihkel Poll.
Eesti kunstimuuseumi ja Musei Reali ühistööna valminud näitus langeb samasse aega, mil täitub sada aastat Konrad Mägi reisist Itaaliasse. Enam kui poole­sajast maalist, portreest ja visandist koosnev väljapanek on kunstniku üks suuremaid isikunäitusi Euroopas. Eksponeeritavad teosed pärinevad Eesti kunstimuuseumi ja Tartu kunstimuuseumi kogudest, Enn Kunila ja Peeter Värniku erakollektsioonidest ning Eesti üliõpilaste seltsi kunstikogust.
Konrad Mägi (1878–1925) maalid sündisid kunstniku intensiivsest ja rahutust loomusest. Pingestatud ja teinekord unenäoliste väljendusrikaste maastike kujutamise kaudu näitab autor eurooplastele põhjamaa looduse lumma: kõrgel kummuvat taevast, mida lõhestavad püsimatud pilved ja päikesevälgatused, järvesilmasid, laiuvaid niite ja põlde ning karmi rannikut. Mägi peetakse Eesti moodsa maalikunsti isaks.
Näitusel saab vaadata režissöör Marianne Kõrveri spetsiaalselt näituse tarbeks loodud dokumentaalfilmi Konrad Mägist.
Näituse kuraator on Eero Epner, kujundus Tõnis Saad­ojalt, graafiline disain Kätlin Tischlerilt.
Näitus “Konrad Mägi. Põhja­maa valgus” (“Konrad Mägi. La Luce del Nord”) on Torinos publikule avatud kuni 8. märtsini 2020.

 

Sildid: , ,

Comments

Pole ühtegi kommentaari.
 
Hiiu Lehest

Hiiu maakonna sõltumatu maakonnaleht aastast 1997

Miks sündis Hiiu Leht »
Kontakt

Telefon: +372 463 2199
Email: hiiuleht@hiiuleht.ee

Vabrikuväljak 1, Kärdla, 92411