Teisipäev, detsember 3, 2019
 

Reidil avastati masendavalt palju puudusi

päästeamet
Novembri eelviimasel nädalal kontrollisid päästeameti inspektorid tuleohutusnõuete täitmist kortermajades ja tulemus oli masendav – 227 kontrollitud kortermajast oli korras vaid 37.
“Usun, et kõik nõustuvad sellega, et põlevast korter­majast peavad kõik elanikud võimalikult kiiresti ja ohutult välja saama. Ometi aga näitavad meie viimase kahe aasta jooksul tehtud kontrollid ja reaalsed tulekahjusündmused, et väga paljudes kortermajades varitsevad lõksud,” ütles päästeameti ohutusjärelevalve osakonna juhataja Tagne Tähe.
Parem polnud olukord ka meie saarel – Hiiumaal käisid inspektorid neljas kortermajas ja puudustega olid need kõik, nelja maja peale kokku 15 probleemi. “Oli probleeme nii evakuatsiooniteede kui ka -pääsudega, tuletõkke­sektsioonidega, lisaks ka küttesüsteemide ja elektripaigaldistega,” loetles päästeameti kommunikatsiooniosakonna nõunik Berit-Helena Lamp.
Viimasel kahel aastal on päästeamet kortermajadesse teinud viis reidi, kokku on kontrollitud 1550 hoonet, millest puudusi leiti 76 protsendil.
Keskmiselt rikutakse majas enam kui kahte tuleohutusnõuet. Kõige enam eksitakse evakuatsiooninõuete vastu. Mõned levinumad rikkumised on näiteks sellised, kus koridorides hoitakse asju, mis võivad põlema süttida või jäävad ette majaelanikele, kes soovivad majast väljuda, aga ka päästjatele, kel vaja tuld kustutada või kannatanuid majast välja tuua. Samuti on asjad korrast ära tuletõkkeustega – need kas puuduvad üldse või hoitakse neid lahti.
“Tõsi, teinekord on puudused sellised, mille parandamine vajab rahalist panust, näiteks on vaja välja vahetada uks või selle lukusüsteem. Paljudel juhtudel on puudused aga sellised, mis ei vaja raha, vaid lihtsalt seda, et korteri­ühistu paneks koos majaelanikega pead kokku ja teeks oma üldkasutatavad pinnad korda,” nentis Tähe. Ka mõne väiksema asja ära tegemine aitaks tema sõnul kaasa kogu maja ja selle elanike ohutusele.

Tuleohutusnõuded korteris:
Eluruumis peab olema töökorras suitsuandur. Tahke- või gaasiküttega eluruumi paigalda lisaks ka vinguandur.
Hoolda küttesüsteeme. Hooldatud küttesüsteem on ohutu ja kestab kauem.
Korteri uks võiks olla seestpoolt ilma võtmeta avatav, et tulekahju korral sinna lõksu ei jääks.
Tuleohutusnõuded kortermaja ühiskasutataval pinnal:
Hoidke ühiskasutatavad väljumisteed puhtana. Trepikoda on ehitatud nii laiaks just seepärast, et kui ohuolukorras kõik majaelanikud korraga väljuda soovivad, siis on see võimalik.
Väljumisteele jäävad uksed peavad olema võtmeta avatavad juhuks, kui olete tulekahju või muu õnnetuse korral võtmed tuppa või jope taskusse unustanud. Selliselt ei jää te lõksu ning saate ohutult hoonest väljuda.
Kui keldri uks avaneb trepikotta, peab see olema tuletõkke­uks, et keldritulekahju korral ei leviks suits trepikotta. Vastasel juhul jääb kogu maja rahvas lõksu ega pääse välja.
Novembrist saavad korteriühistud tellida tuleohutusalase nõustamise. Nõustamisele saab registreeruda päästeala infotelefonil 1524. Nõustamine on tasuta.

 

Sildid: , ,

Comments

Pole ühtegi kommentaari.
 
Hiiu Lehest

Hiiu maakonna sõltumatu maakonnaleht aastast 1997

Miks sündis Hiiu Leht »
Kontakt

Telefon: +372 463 2199
Email: hiiuleht@hiiuleht.ee

Vabrikuväljak 1, Kärdla, 92411