Reede, detsember 6, 2019
 

Kodusaare sünnist täitub 35 aastat

Kodusaare fotoalbum
“6. detsembril 1984 aastal tuli kokku grupp koduloo­huvilisi. Nii pandigi alus “Kodusaarele”. See tsitaat pärineb noorteliikumise Kodu­saar päevikust, mis hoiul Hiiumaa muuseumis.
Noorteliikumine Kodusaar sai alguse Kärdla kooli toonase tunniandja Ain Tähiste eestvõttel. Ta leidis õpilaste seast neid, kellel oli piisavalt ajaloohuvi selleks, et Hiiumaal ellu kutsuda pealinlaste Kodu­linnaga sarnane rühmitus. Kodu­saare tuumiku moodustasid õpilased, kes õppisid Kärdla keskkooli 1988. aasta lennus.
Neid võime lugeda Hiiumaa muinsuskaitseliikumise pioneerideks. Ehkki mitmed neist siirdusid pärast kooli lõpetamist elama mujale, leidub lennu nimekirjas neidki, kes praegu Hiiumaa muinsus­kaitse seltsi (HMS) aktiivi kuuluvad. Näiteks HMSi juhatuse liige Tiit Harjak, kes viimasel ajal Hiiu Lehe veergudele jõudnud seoses Kärdla kiriku renoveerimisega.
Kohalik ajaleht on tänu­väärne ajaloo talletaja. Kodu­saare tegutsemise aktiivsel ajal, aastatel 1984–1988, kajastas liikumise tegemisi ajaleht Nõukogude Hiiumaa. Lugude autoriteks olid enamasti Ain Tähiste, Marko Jaanikivi ja Meeli Pauska. Viimase koostatud on ka eelmainitud päevik, mille Meeli sõnul olevat Ain tal “käskinud” koostada.
Ehkki viimane enam seda korraldust ei mäleta ning on päeviku olemasolugi unustanud, võime tänu neile allikatele lugeda täna, 35 aastat hiljem, tolle aja noorte tegemistest üpris üksikasjalikult. Sageli tehti muuseumi­töötajate juhiste järgi talgutöid ehitistel, millest mitmed on kogukonnas murelasteks tänagi. Võtame või Reigi pastoraadi!
Praegu tegutsevad pastoraadi kordasaamise nimel Maret Kukkur ja EELK Reigi Jeesuse kogudus. Kodu­saarele aga oli see üks peaobjektidest, kus lammutati ahjusid ja pliite, tassiti majast välja kive ja prahti, kiletati klaasideta aknaid talveks, kraamiti keldrit jms. Kõik selle nimel, et sinna saaks kolida Hiiumaa (koduloo)muuseum. Nagu me teame, siis sellest projektist asja ei saanud ja hoone tagastati kogudusele.
Noorteliikumine ei olnud siiski mingi “tööpataljon”. Meeli sõnul oli neile esma­tähtis mõnus seltskond. “Ma ei usu, et me erilised ajaloo­fännid olime. Pigem ootasime, et keegi aktiivne viiks meid igale poole. Ain oligi see, kes mõtles välja, mida teha ja leppis asjad kokku,” meenutas ta. Tehti ju ka toredaid küllasõite, huvitavaid välitöid, nauditi tali­sporti ja ehitati lumelinnu.
Ain Tähiste oletab, et Kodu­saare algusaeg oli tõenäoliselt juhuslik. 1984. aastal oli ta lõpetanud ülikooli ja just Kärdla kooli õpetajaks tööle tulnud. Täpsemalt tunniandjaks, kelle ülesandeks oli lastele õpetada Nõukogude riigi õiguse aluseid ja ühiskonnaõpetust.
“Eks Kodusaare tegevus, tunniandmine ja hiljem aja­lehe juures kirjutamine olid kõik nagu mööda serva käimine,” tõdeb ta nüüd.
Kodusaar tema mäletamist mööda ühelegi organisatsioonile otseselt ei allunud ning mingit ametlikku huviringi ei vormistatud ega olnud ka ringijuhi tasu maksmist – kõik käis õhinapõhiselt. Tema enda jaoks olid väljundiks noortes küünarnukitunde, hoolimise ja rohkematest asjadest teadasaamise huvi kasvatamine.
Küsimusele, kas Kodusaar on veel alles, vastas Tähiste, et omal ajal sai Kodusaar küll Hiiumaa muinsuskaitse seltsi osaks, kuid sisuline tegevus lõppes selle ühe nn koolipõlvkonnaga ära. Uute kodusaarlaste teket ta siiski ei välistaks. Ta leiab, et kui leiduks eestvedaja, kes suudab teema huvitavaks teha, saab ka tänapäeva “nutinoored” kodudest välja.
Tähtpäeva puhul kokku­saamist Kodusaare n-ö vilistlased ei plaani. Ja ehk ei olegi vaja. Meie sõnum tänasel ajaloolisel päeval toonastele noortele on, et teid ei ole unustatud! Olete alati oodatud Hiiumaa muinsuskaitse seltsi tegemistest osa saama.

KADI KIIVER
HMS liige

 

Sildid: ,

Comments

Pole ühtegi kommentaari.
 
Hiiu Lehest

Hiiu maakonna sõltumatu maakonnaleht aastast 1997

Miks sündis Hiiu Leht »
Kontakt

Telefon: +372 463 2199
Email: hiiuleht@hiiuleht.ee

Vabrikuväljak 1, Kärdla, 92411