Reede, detsember 6, 2019
 

Aastavahetuse ilutulestik ajalukku?

Viiest osavallast korraldavad Hiiumaal aastavahetusel ilu­tulestiku vaid kaks – Kärdla ja Kõrges­saare. Käina, Emmaste ja Pühalepa on otsustanud tavast loobuda.
Koos uue aasta saabumisega on kombeks lasta südaööl ilutulestikku, kuid see tava on viimastel aastatel tekitanud vastakaid arvamusi. On neid, kes leiavad, et omavalitsused ei peaks sel viisil raha sõna otseses mõttes vastu taevast laskma. Mures ollakse ka lemmikloomade pärast, kes pürotehnika tekitatud lärmi kardavad. Näiteks Haapsalus jäeti koeraomanike palvel novembri alguses ära traditsiooniline kaubamaja ostuöö ilutulestik. Tundub, et mõte on ka Hiiumaale levinud, sest aastavahetusel plaanib ilutulestikku korraldada vaid Kärdla osavald.
Emmaste osavalla vanem Hergo Tasuja ütles, et ilmselt lastakse ka nende vallakeskuses ilutulestikku, küll aga ei panusta osavald sellesse rahaliselt ega korralda seda ise. “Oleme otsustanud, et see komme jääb minevikku,” ütles Tasuja. Pühalepa osavalla vanem Liili Eller ütles, et ka nemad sel aastal osavalla poolt ilutulestikku ei korralda. Samuti ei korralda ilutulestikku Käina osavald, kus see jäeti ära juba eelmisel aastal. Selle asemel rahastas osavald mullu jõuluaja kultuurisündmusi Orjaku külamajas ning Käina huvi- ja kultuurikeskuses.
Kõrgessaare osavalla vanema Üllar Laidi sõnul korraldab neil vana aasta ärasaatmist ja uue vastuvõttu Kõrgessaare vaba aja keskus. VAKi juhataja Artur Valk kinnitas, et nemad korraldavad traditsioonilise ilutulestiku, mille eelarve on maksimaalselt 500 eurot.
Kärdla on seega ainus osavald, kus ilutulestik korraldatakse – see läheb maksma 1500 eurot. Küsimusele, kas ka kohalikud ettevõtjad aitavad ilutulestikku finantseerida, vastas Kärdla osavalla vanem Lauri Preimann, et kaudselt on seda sündmust juba toetanud ilutulestiku hinna­pakkumise teinud ettevõte. “Kuna oleme maksumuse läbi rääkinud, saimegi tulemusena juba soodushinna,” selgitas Preimann. Kohalikke ette­võtjaid tema sõnul ilutulestiku finantseerimisse kaasama ei pidanud, kuna eelarves on vajalik summa olemas: “Nende toetusele ja heale koostööle oleme kindlasti avatud teistes küsimustes.”
Eelmisel aastal maksis Hiiumaa osavaldade ilutulestik kokku 2850 eurot. Kõige kallim ilutulestik oli Kärdlas, 1500 eurot, Pühalepas ja Emmastes maksis see kummaski 500 eurot ja Kõrgessaares 350 eurot.

 

Sildid:

Comments

Pole ühtegi kommentaari.
 
Hiiu Lehest

Hiiu maakonna sõltumatu maakonnaleht aastast 1997

Miks sündis Hiiu Leht »
Kontakt

Telefon: +372 463 2199
Email: hiiuleht@hiiuleht.ee

Vabrikuväljak 1, Kärdla, 92411