Reede, november 22, 2019
 

Valdek Alberi näitus ehk miks kõik hiidlased näitustel ei käi?

Valdek Alber
Kunstnik Valdek Alber pakub kodu­saarel vaadata näitust, millel 76 + 1 tööd ehk valik Maalehes aastatel 2009–2019 ilmunud šaržidest/portreedest. Neile on lisatud üks, täiesti uus ja spetsiaalselt selle näituse jaoks tehtud šarž.
“Leidsin, et töid võiks olla mingi konkreetne arv, näiteks 76, pluss üks lisatöö – see võiks olla vastus ka näituse nimele,” põhjendas autor näituse nimevalikut. “Sellest tehtest saab ka muid seletusi tuletada, mida võib igaüks ise teha,” leidis ta.
Hiiu Leht spekuleerib, et ehk on põhjus selles, et aasta 1976 on kunstniku sünniaasta?
Näitusel on väga lustakad esitlusplakatid: ühel küsib Maradona Lennart Merilt, miks kõik hiidlased jalgpalli­võistlustel ei käi ja teisel preester Philippe Jourdan, miks kõik hiidlased kirikus ei käi.
Alber rääkis, et ettepanek teha näitus tuli teatud asjaoludel tema jaoks ootamatult. Seetõttu on ideed selle juures sündinud üsna spontaanselt. Nagu ka küsimused näituseplakatitel, mis tuletatud Harri Rinne tõstatatud küsimusest, miks kõik hiidlased näitustel ei käi.
“Oli vaja plakatit, samal ajal nägin seda küsimust ja vastuse asemel tekkisid uued küsimused. Näitusetööde hulgas leidus selline Lennart Meriga pilt, mille kaudu panin ta nendele “Miks kõik hiidlased ei tunne kõiki hiidlasi” stiilis küsimusele vastuseid andma. Kindlasti ei soovi ma selle plakatiga kedagi narrida. Siin võib näha irooniat, aga pigem ikka huumorit, mille peale loodetavasti kõik hiidlased ei solvu. Lisada võin seda, et kõik hiidlased ei pea näitusele tulema, aga oodatud on küll kõik.”
Valdek Alber (sündinud 11. aprillil 1976) on eesti kunstnik ja karikaturist. Lõpetas aastal 1994 Kärdla keskkooli, aastail 1994–1999 õppis Eesti Kunstiakadeemias graafika erialal. Ta on töötanud kunstniku ja kujundajana ajalehes Maaleht ja ajakirjas Pikker. Praegu tegutseb vabakutselise kunstnikuna.
Valdek Alberi näitus 76+1 avatakse Kärdla kultuuri­keskuse näituseruumis 25. novembril kell 17 ja jääb avatuks 4. jaanuarini 2020.

 

Sildid: ,

Comments

Pole ühtegi kommentaari.
 
Hiiu Lehest

Hiiu maakonna sõltumatu maakonnaleht aastast 1997

Miks sündis Hiiu Leht »
Kontakt

Telefon: +372 463 2199
Email: hiiuleht@hiiuleht.ee

Vabrikuväljak 1, Kärdla, 92411