Teisipäev, november 26, 2019
 

Õpetliku loomalooga teatrifestivalil

Tiia Korv
November on Käina kooli väikestele jõngermannidele üks tore ja oodatud teatrikuu – läheme siis jälle õpitud lavalooga Väikese Lava festivalile.
Aegade algusest ehk kui me hakkasime seal käima, on päris palju vett merre voolanud. Seitsmel aastal ootasime-vaatasime bussi­aknast Kunda tsemendivabriku korstnaid paistmas, sest peagi olime jõudmas reisi lõpp-punkti Kunda koolis. Seal oligi lava väike, et mitte öelda tilluke. Õpetaja Maarika Koks aga hakkas korraldama teatrifestivale ja on teinud seda tänase päevani. Nüüd juba neljal aastal Viimsis, sest töö ja elu on teda sinna viinud.
Tänavune, 12. üleriigiline noorema astme kooliteatrite festival Viimsis toimus 8. ja 9. novembril ning algas päris oma lauluga nagu alati. Ja nagu vana tsirkusehobunegi trummipõrinat kuuldes läheb ärevaks ja hakkab samme seadma, teadsin minagi laulusõnu peast ja käed-jalad hakkasid lastega koos õpitud liigutusi kaasa tegema.
Tervitussõnad Viimsi valla poolt lausus Ermo Mäeots, soovides meile kõigile uusi sõpru ja palju meeldivaid elamusi. Naljaga pooleks arvas ta, et saalis on väga palju teatripisikuga nakatunud noori. Nii et kui pole vaktsineeritud, siis saab siit selle
haiguse külge ja peab sellega elama kogu ülejäänud elu.
Mina arvan, et teatriga tegelemine annab eluks väga palju juurde. Õpetab distsipliini, sest näitleja peab alati jõudma õigeks ajaks proovi ja lavale. Õpetab kaaslastega arvestama, sest laval peab partneriga arvestama – muidu ei tule sellest mõnusast koosmängust välja midagi. Õpetab lavalist julgust, esinemis­oskust ja ka oskust kõnelda.
Kahepäevasel teatrimaratonil esines 13 truppi kaheksast maakonnast. Natuke vähem kui eelmisel aastal, siis oli truppe 22.
Meie esitasime rahva­jutu põhjal loodud näidendi “Kass ja koer”, milles mängisid
Sofia Jõpiselg, Andri Liit, Karolin Kraavik, Kirke Väli, Miia Marleen Üksik, Paula-Lisette Uibo ja Iti Tikk. Etendust juhtis May Kane ning lava taga ja saalis hoidsid pöialt Jakob Metsküla, Katrina
Koppel, Carmen Hüüdma, Meribell Rüütel ja Maileli Lepa. Mõnus teatrihuviliste grupp, kellel oli üksteiselt õppida ja kogemusi jagada.
Žüriis oli kõrgemate paberitega nukunäitleja, kes paljudele tuntud kui Äpu, kel on oma kohverteater ja kes sellega liigub palju ringi nii Eestimaal kui välismaal – Heino Seljamaa.
Tambet Tuisk oli samuti žüriis ja teda olid filmis “Seltsimees laps” ju pea kõik näinud.
Näitleja Jüri Tiidus ja Viimsi kooliteatri vilistlane Kreta Võsu hindasid samuti laste töid.
Käina kooliteatri trupp Jõngermann pälvis žüriilt tänukirja väga tubli esinemise eest ja eripreemia põnevate seoste loomise eest. Kunstitööde preemia pälvisid Carmen Hüüdma ja Meribell Rüütel. Veel tänati meie suuremaid tüdrukuid abivalmiduse eest.
Kahel päeval käisime poole­tuhande astmega treppidel Lubja mäel ja nägime sealt hoopis teise nurga alt Tallinna siluetti. Tegime pilte Põhja Konna juures, kes on igavene ja hävimatu. Rongkäigus olid meil ainukesena õhupallid kaasa võetud – eks me valmistusime pikalt ette ka. Oli sõprusõhtu ja saime mullimaailmas uudistada ja möllata. Muidugi ei puudunud vaalapoja pildiga tort.
Suur tänu meie koolile ja vallale, lapsevanematele ja Kulkale, kellele toetudes sai teatrireis teoks.
Tiia Korv
Käina kooliteatri
Jõngermann juhendaja

 

Sildid: ,

Comments

Pole ühtegi kommentaari.
 
Hiiu Lehest

Hiiu maakonna sõltumatu maakonnaleht aastast 1997

Miks sündis Hiiu Leht »
Kontakt

Telefon: +372 463 2199
Email: hiiuleht@hiiuleht.ee

Vabrikuväljak 1, Kärdla, 92411