Reede, november 15, 2019
 

Leopold Mozart 300

Wikipedia
14. novembril 1719 sündis Lõuna-Saksamaa linnas Augsburgis helilooja, dirigent, muusikapedagoog ja viiuldaja Johann Georg Leopold Mozart, Salzburgi kuulsaima poja – muusikaloo ühe säravaima ande Wolfgang Amadeus Mozarti isa ja õpetaja.
Augsburgil on väärikas ajalugu. 15. aastal eKr. Rooma sõjaväelaagrina asutatud ja keiser Augustuse järgi nimetatud Augusta Vindelicorumile andis linnaõigused 121. aastal keiser Hadrianus. 1276. aastal omistati vaba keiserliku linna staatus ja nii oli Augsburg kuni 1803. aastani vürst-piiskopist sõltumatu. 16. sajandil peeti seal kuulsad riigipäevad. 25. septembril 1555 sõlmitud Augsburgi usurahu lõpetas katoliiklaste ja protestantide ususõjad ning tagas mõlemale poolele võrdsed õigused. Asudes paljude oluliste Euroopa ühendusteede ristmikus, kujunes Augsburgist suur kaubandus- ja rahanduskeskus. Linnale andsid tooni ülirikkad Fuggerite ja Welserite perekonnad. 1806. aastal liideti linn Baieriga.
Leopold Mozart sai kohalikust jesuiitide koolist väga hea hariduse, mis hõlmas ka korralikku muusikaõpet. Juba õpilasena laulis ta kooris ja esines näidendites. Peale muusika köitis hoolsat  poissi veel ka filosoofa, keeled, ajalugu, kirjandus, poliitika, loodus ning tal olid isegi mikroskoobid ja teleskoop.
Ehkki vanemad olid kavandanud poja jaoks katoliku preestri karjääri, ei olnud see ilmselt Leopoldi enda soov ja 1737. aasta sügisel lahkus ta Augsburgist, et astuda Salzburgi benediktiini ülikooli filosoofiat ja õigusteadust õppima.
Salzburg jäigi Leopold Mozarti kodulinnaks. 1743. aastal sai temast Salzburgi valitseva prints-peapiiskopi krahv Leopold Anton von Firmiani õukonna orkestri viiuldaja ning 1747. aastal abiellus ta Anna Maria Pertliga St. Gilgenist. Tol ajal peeti neid Salzburgi kõige ilusamaks abielupaariks.

URVE VAHER
muusikaõpetaja

 

Sildid:

Comments

Pole ühtegi kommentaari.
 
Hiiu Lehest

Hiiu maakonna sõltumatu maakonnaleht aastast 1997

Miks sündis Hiiu Leht »
Kontakt

Telefon: +372 463 2199
Email: hiiuleht@hiiuleht.ee

Vabrikuväljak 1, Kärdla, 92411