Teisipäev, november 12, 2019
 

Kalatooteid võib süüa listeeriabakterit kartmata

Kärolyn Kivistik | Hiiu Leht
Hiiumaa kalatootjate juures pole tuvastatud ühtegi inimesele kahjulikku bakterit, ka listeeriat mitte.
Juba mõnda aega valitseb Eestis tõeline paanika – peaaegu iga päev ilmub meedias mõni lugu listeeriabakteri tõttu raskelt haigestunud või lausa hukkunud inimestest. See tekitab hirmu ja küsimuse, kas kalatooteid, eriti punast kala, enam süüa julgebki.
Hiiumaa ilmselt kõige populaarsema kalapoe Kala ja Võrk omanik Imre Kivi ütles, et nende kalamüüki on listerioosipaanika kõvasti vähendanud. “Listerioosi­teemat tuleb söögi alla ja söögi peale igalt poolt ja inimesed ei julge enam kala osta,” ütles Kivi. Samas on kontroll tema sõnul praegu tugevam kui eales varem ja mingit bakterit ei saagi lihtsalt olla. “Elupäevad on kala söödud ja pole midagi juhtunud,” lisas ta.
Ka Hiiumaa Selveri juhataja Kirsta Metsand tõdes, et tõepoolest on nemadki märganud oma kaupluses eel­kõige lahtise punase kala müüginumbrite vähenemist.
Rimi avalike suhete juht Katrin Bats ütles, et Hiiumaa Rimi kaupluse kalatoodete müük on küll veidi langenud, aga siinse poe puhul on see loogiline, sest turismihooaja lõppedes läheb kala müügi­number ikka alla. “Kaupluse juhataja sõnul olevat klientide hulgas kalatoodete suhtes pisut kõhklusi, ent suuremat müügilangust see siiski kaasa toonud pole,” ütles Bats. Samuti pole kala­toodete müügis muutusi Rimis tervikuna.
Coop Hiiumaa juhataja Kaja Antons ütles, et nende kauplustes on kala müük jäänud eelmise aastaga võrreldes samale tasemele. “Langust ei ole, aga kasvu ka mitte,” tõdes ta.
Kalatootjaid kontrollitakse
Iga Euroopa Liidu liikmesriigi vastavad kontrolliasutused jälgivad, et asukohamaal turule toodav toit oleks tarbijale ohutu. See tähendab, et iga riigi pädeva asutuse kohustus on teha järelevalvet nii kalakasvanduste kui kala väärindajate üle.
Eestis on kontrolliorganiks veterinaar- ja toiduamet (VTA). Hiiumaal kalakasvandusi ei ole, küll aga kontrollib VTA siinseid kalatootjaid ja -käitlejaid.
VTA kommunikatsiooni­spetsialist Elen Kurvits ütles, et kontrollitakse vastavalt riskianalüüsile. Selles arvestatakse ettevõttes käideldavaid toidugruppe, tootmis­mahtu, hügieeni­reeglite täitmist ja enesekontrollisüsteemi toimimist.
“Hiiumaa kalatootjate toodete laboratoorsel kontrollimisel ei ole kahjulikke baktereid, sealhulgas Listeria monocytogenest tuvastatud,” kinnitas Kurvits.
Käesoleval aastal on VTA Hiiumaal teinud 18 proovivõttu, kaks proovi on veel tegemata. “On oluline veel lisada, et kalatootjad peavad ka ise teostama proovivõtte vastavalt enesekontrolli plaanile ja positiivsest tulemusest tuleb VTAd teavitada,” rõhutas Kurvits.
VTA kontrolli all on Hiiumaal viis suuremat kalatoodete käitlejat, kümme väiksemat ettevõtet ja hulk kala esmatootjaid.

 

Sildid: , ,

Comments

Pole ühtegi kommentaari.
 
Hiiu Lehest

Hiiu maakonna sõltumatu maakonnaleht aastast 1997

Miks sündis Hiiu Leht »
Kontakt

Telefon: +372 463 2199
Email: hiiuleht@hiiuleht.ee

Vabrikuväljak 1, Kärdla, 92411