Teisipäev, november 26, 2019
 

Bobik, keel ja leitud kilo

Tere aga jälle. Mina olen ikka arvamus­liider Bobik. Inimene ütles, et ma olen natuke raskem kui vanasti ja varsti näen välja nagu corgi. Teate küll neid Walesist pärit koeri. Suur­britannia kuninganna on neid ka pidanud.
Noh, Inimene pole mind küll tükk aega kaalunud, aga võtab mu teinekord kaenlasse, kui vaja. See pani mulle pähe mõtte, et tänapäeval räägitakse kilode kaotamisest, mitte kaalust alla võtmisest. Kui midagi on kaotatud, siis keegi leiab tõenäoliselt selle kadunud asja üles. Mina vist olen kellegi kaotatud kilo üles leidnud.
Nojah, keelekasutus on üks imeline asi. Inglise keel on hakanud eesti keelt mõjutama. Vanasti esitati küsimusi, nüüd muudkui küsitakse küsimusi. Siis veel
see sõna “erinev”, mida minu meelest lausa kuritarvitatakse. Näiteks lugesin: “erinevad puhkuse liigid”. Nojah, võib ju olla ka ühesuguseid puhkuseliike, aga mis mõte neil oleks? Äkki on lihtsalt puhkuseliigid, olgu siis kokku või lahku kirjutatult, või mitmesugused puhkuseliigid?
Vanasti helistati kellelegi, nüüd tehakse kõne. Mis mõttes? Kas siis kirjutatakse kõne või mis?
Lugesin Õhtu­lehe netiväljaandest, et üks minister “lükkas sisuliselt kõik leiud ümber”. Mida see ometi peaks tähendama? Ükskord leidsin Vabaduse tänava äärest surnud kähriku. Teda polnud vaja ümber lükata, ei sisuliselt ega vormiliselt, sest ta oligi juba külili. Kas mina peaksin oma leitud kilo ka sisuliselt ümber lükkama? Nojah, ma ei tea, kuidas see käib. Aga võib-olla uurin ja saan teada. Lükkan selle kilo sisuliselt ümber, kaotan ära, las keegi teine leiab. Siis olen mina ikka Bobik, mitte corgi. Ega mul küll pole midagi corgide vastu. Mul on üks täitsa tuttav ja sõbralik corgi. Tervitame teineteist, kui ma jalutamas käin, ja saame hästi läbi.
Veel lugesin, et ei alustata kriminaalmenetlust mingite meeste osas. Kuidas osas? Äkki ikka meeste vastu? Muidu tulevad igasugu kehaosad meelde. Inimene ei luba neid mainida.
Nojah, eks neid näiteid oleks lõputult, aga nii pikka juttu ei luba Minu Inimene kirjutada. Ütles, et aitab küll, Bobik, heida nüüd magama.

Bobik
arvamusliider ja keeleteadlane

 

Sildid:

Comments

Pole ühtegi kommentaari.
 
Hiiu Lehest

Hiiu maakonna sõltumatu maakonnaleht aastast 1997

Miks sündis Hiiu Leht »
Kontakt

Telefon: +372 463 2199
Email: hiiuleht@hiiuleht.ee

Vabrikuväljak 1, Kärdla, 92411