Reede, oktoober 11, 2019
 

Uus lasteaia kohatasu kõigile lubatud kokkuhoidu ei too

Kärolyn Kivistik | Hiiu Leht
Aasta algusest kehtima hakkava ülehiiumaalise lasteaedade kohatasusüsteemiga peaksid lasteaiaarved vanematele soodsamaks muutuma. Kas see ka tegelikult nii on?
Koalitsioonilepinguga leppisid sotsiaaldemokraadid ja valimis­liit Ühine Hiiumaa kokku, et vald vähendab Hiiumaa perede kulutusi lasteaiale ja ühtlustab need üle Hiiumaa.
Nüüd on vallavalitsus jõudnud ettepanekuga volikoguni. Kui volikogu eelnõu vastu võtab, hakkavad uued hinnad kehtima tuleva aasta 1. jaanuarist. 17. oktoobril aset leidval volikogu istungil arutelule tuleva eelnõu kohaselt tingis uuenduse see, et on toimunud muudatused seadusandluses, sealhulgas koolieelse lasteasutuse seaduses. Vajadus on ka täpsustada osalustasu maksmist, arvestamist ja soodustuste andmist. Lisaks soovivad vallajuhid järgida laste võrdset kohtlemist osalustasu määramisel ja soodustuste andmisel.
Uue korra järgi oleks pere ühe lapse eest osalustasu 30 eurot, teise lasteaias käiva lapse eest 25 eurot, alates kolmandast lapsest täiendavat osalustasu ei ole.
Koolieeliku soodustus kaob
Uue süsteemi järgi peaksid enim võitma Kärdla ja Kõrgessaare lasteaia lapsevanemad, kus siiani on kohatasu olnud pere esimese lapse eest 20 eurot kuus, teisel 15 eurot, kolmas ja järgmised sama pere lapsed on tasuta. Sellele lisandub toiduraha keskmiselt 1,15 eurot päev.
Mõlemas lasteaias on koolieelikute rühma lapse osalustasu praegu 5 eurot kuus. Viie lapse ema ja ühe vanaema
Karin Liivamägi rääkis, et Kärdla lasteaia koolieelikute rühmas käib nende pere pesa­muna. Septembris maksis ta lasteaia kohatasu 5 eurot, lisaks söögiraha 18 eurot ja 20 senti. Lasteaia arve tuli seega kokku 23 eurot 30 senti. Uue korra järgi, kui kohatasu hakkab olema 30 eurot kuus, maksab Liivamägide pere seega 6 eurot ja 80 senti rohkem.
“Küsimus ei olegi seitsmes euros, vaid selles, et just eelkooliealiste laste soodustus kaotatakse,” oli ta nördinud.
Usaldust ei tekita muudatus, et toiduraha hakkab nüüd kompenseerima vald. “Iga järgmine koosseis võib selle otsuse raha puudumise põhjendusega tagasi pöörata ja siis on summad, mida lapse­vanemad maksma peavad, juba hoopis teised,” leidis Liivamägi.
Tema sõnul ei arvestata arveid koostades laste arvu peres ja see ei tundu tema jaoks õiglane: “Kui pere vanemad lapsed lähevad kooli, kaob lasteaialaste soodustus – kas see ikka peab nii olema?”
Kes võidab, kes kaotab
Kõrgessaare lasteaia lapsevanem Tiina (nimi muudetud) ütles, et tema on igati kohatasu ühtlustamise poolt ja nende pere sellest võidab. Tema lasteaia arved on praegu keskmiselt 40 eurot kuus, millest 20 eurot on kohatasu ja ülejäänu söögiraha.
Käinas on lasteaia koha­tasu pere esimese lapse kohta 14 eurot kuus, teisel 8 eurot ning järgnevad lapsed on osalustasust vabastatud. Toidu­raha arvestatakse tegelike kulude järgi, keskmiselt 1 euro ja 20 senti kohal käidud päeva eest. Seega maksis Käina lapse­vanem septembris pere esimese lapse eest u 38 eurot. Uue süsteemi järgi muutuvad arved ka nende jaoks väiksemaks.
Palade lasteaias seni koha­tasu pole ja lapsevanemad maksavad vaid toiduraha 1 eurot ja 30 senti päeva eest. Septembris oli iga päev kohal käinud lapse eest arve 24 eurot, seega tuleb lapsevanemal uue süsteemi järgi ühes kuus maksta 6 eurot lisaks.
Emmaste lasteaias käiva lapse vanem Riina (nimi muudetud) küsis, miks just niisugune süsteem ja miks ei maksta kõigi laste eest võrdselt. Sellegipoolest on ta rahul, et vähemalt on uue süsteemi järgi üks ja kindel summa, millega ta peab arvestama. Seni on tema lasteaiaarve olnud 16–27 eurot, olenevalt sellest, kui palju laps kohal käis.
Tuisk: Ei saa nuriseda
Kaja Tuisk, kelle laps käib Suure­mõisa lasteaias, on maksnud lasteaia eest 5–20 eurot kuus, kuna laps ei käi lasteaias iga päev ja talviti on ka haiguspäevi omajagu.
“Minu laps ei käinud laste­aias augustis ja sel aastal jätab vahele ka novembrikuu – muidu oleks mul lihtsalt null­arve, aga uue süsteemi järgi on ka need kuud tasulised,” selgitas Tuisk.
Samas ütles ta, et nuriseda selle üle siiski ei saa, sest ta teab, kui kallid on lasteaia­kohad näiteks linnades. “Meil on ikka vedanud selle koha pealt,” tõdes Tuisk ja ütles, et oleks nõus ka rohkem maksma, kui teaks, et see lisaraha läheb lasteiale, mitte n-ö hulkuma.
“Tegelikult on ikka kõik hästi isegi uue süsteemi järgi ja üldiselt arvan, et on õige ühtlustada lasteaia koha­maksud.”
Tuisk meenutas, et oli aeg, mil Suuremõisa lasteaed oli tasuta selleks, et meelitada sinna rohkem lapsi: “Nüüd pole vaja enam meelitada, sest lapsed tulevad ise. See on lihtsalt nii tore väike lasteaed. Minu erilised tänud väga toredatele kasvatajatele!”

 

Sildid: ,

Comments

Pole ühtegi kommentaari.
 
Hiiu Lehest

Hiiu maakonna sõltumatu maakonnaleht aastast 1997

Miks sündis Hiiu Leht »
Kontakt

Telefon: +372 463 2199
Email: hiiuleht@hiiuleht.ee

Vabrikuväljak 1, Kärdla, 92411