Teisipäev, oktoober 22, 2019
 

Sularaha pole kuskile kadunud

Kärolyn Kivistik | Hiiu Leht
Neljapäeval Hiiumaal käinud Coop Panga juhatuse esimees Margus Rink tunnistas, et tema oli esialgu väga vastu mõttele võimaldada kauplustes sularaha sissemakseid – kust tänapäeva inimesel see sularaha.
Juba poolteist aastat saavad ostjad Coop kauplustes kassast soovi korral võtta oma pangakontolt sularaha. Kuna pooled ostud sooritatakse täna­päeval ikka veel sula­rahas makstes ja polnud mõtet teha eraldi panga­automaate, otsustati – miks ei võiks klient kassas oma kontolt ka sularaha välja võtta.
Hiiumaa tarbijate ühistu juhataja Kaja Antons meenutas, et otsus raha välja­võtmise võimaluse kohta tehti kohe. “Mõte, et saaks raha ka sisse maksta, tuli alles ühistutega rääkides kui leiti, et maarahval on seda võimalust vaja,” lisas ta.
Nii saavad Coop Panga kliendid kevadest Coop kaupluste kassades teha ka sularaha sissemakseid.
Esialgu vastu
Coop panga juhatuse esimees Margus Rink ütles, et tema oli esialgu sissemaksete võimaluse vastu. Talle kui linnainimesele jäi arusaamatuks, kust see sula­raha inimeste kätte jõudma peaks.
“Minul isiklikult läheb
sula­raha vaja vaid siis, kui väljas söömas käies jootraha soovin jätta,” ütles Rink.
Samas mõistab ta, et elatakse ka väljaspool linnu ja seal on sularaha rohkem kasutusel, kuigi pangad on viimased 15 aastat pannud rõhku kaardimaksete arendamisele ja sularaha on taha­plaanile jäänud.
“Sularaha ei ole kuskile ära kadunud,” kinnitas Rink. “Oma arendustiimi liikmetega rääkisime, et me ei tohi ainult enda peale mõelda – kui meie sularaha ei kasuta, ei tähenda see, et teised seda ei tee.”
Klientidega arveldavad sularahas näiteks kingsepad ja juuksurid. “Juuksuril jääb tööpäeva lõpus sularaha kätte ja tal on võimalus see kaupluses oma kontole sisse maksta – ta ei pea selleks eraldi pangakontorisse minema,” tõi Antons näite.
Rink usub, et on asju, mida poekassas tegema ei peaks, nagu näiteks kindlustus­poliiside müük, aga sularaha vahendamine on tema sõnul loogiline. “Maapiirkondadest kaovad postkontorid, vallamajad, pangakontorid ja -automaadid – see on paratamatu protsess – ainsad, mis jäänud, on Coopi poed,” tõdes Rink.
Antons märkis, et postipakkidega juba maapoodides tegeletakse.
Enim sissemakseid suuremates poodides
Võiks eeldada, et Coop panga võimalusi kasutavad pigem maakohtade inimesed, kus lihtsalt polegi alternatiivi, kuna pangad on kontorid sulgenud ja sularahaautomaadid ära viinud. Selgub aga, et kõige rohkem kasutatakse sularaha sissemakse teenust suuremates kauplustes, kus rohkem külastajaid. Näiteks Hiiumaal tehakse enim sisse­makseid Hiiu, Tormi ja Käina Konsumites.
Huvi sissemakse teenuse vastu kasvab kogu Eestis – viimasel kahel nädalal on Coop Panga kliendid kasutanud võrdselt nii sularaha sissemakse kui väljavõtmise teenust.
Coop panga Lääne-Eesti piirkonnajuht Merit Trei lisas ka numbrid: keskmiselt pannakse korraga arvele 250 eurot ja välja makstakse 95 eurot.
Trei ütles, et kõige sagedamini kasutavad sissemakse teenust väiksemad sula­rahaga kauplevad jaekaubandus- ja teenindusfirmad, mis regulaarselt panevad arvele oma päevase kassajäägi. “Palju on ka eraisikutest kliente, kes kasutavad võimalust sularaha mugavalt arvelduskontole panna igapäevaostude käigus,” rääkis Trei.
Samad soodustused
Rink ütles, et arendus on lõpusirgel ja lähikuu jooksul hakkavad Coop panga kaar­diga maksmisel kehtima soodushinnad, mis seni kehtisid Säästukaart Plussiga makstes.
“Kui oled Coop panga klient, saad meie kauplustes alati kõige soodsamad hinnad – see on põhjus, miks väga paljud kliendid meile tulevad,” tõdes ta.
Veel ühe uuendusena hakkab iga kuu teisel kolmapäeval Hiiumaal käima Coop Panga kliendihaldur. Margus Rink ütles, et kuna ettevõttel ei tasu saarele eraldi kontorit ehitada, hakkab panga töötaja kliente vastu võtma Hiiumaa tarbijate ühistu kontoris Heltermaa maanteel, kus selleks spetsiaalne ruum.

 

Sildid: , ,

Comments

Pole ühtegi kommentaari.
 
Hiiu Lehest

Hiiu maakonna sõltumatu maakonnaleht aastast 1997

Miks sündis Hiiu Leht »
Kontakt

Telefon: +372 463 2199
Email: hiiuleht@hiiuleht.ee

Vabrikuväljak 1, Kärdla, 92411