Teisipäev, oktoober 22, 2019
 

Kaug-Ida hiidlased esivanemate saarel

Forumvostok.ru
Harda Roosna | Hiiu Leht
Eelmisel nädalal käisid Hiiu Lehe toimetuses tsaariajal Kaug-Itta rännanud hiidlaste järeltulijad Garri Gams, Eduard Gams ja Advig Kiris.
Eduardi ja Garri isad olid vennad, Garri aga on Advigi klassivenna Robert Gamsi poeg. Advigi ja Eduardi pered elavad Eestis, Garri pere aga Kaug-Idas.
Kõik kolm on sündinud Kaug-Idas Primorje krais asuvas eestlaste Liivikülas, mida vene keeles Južnaja-Lifljandiks kutsutakse. Seal sündisid ka nende õed-vennad, isad-emad ja vanaemad-vanaisad, esivanemad aga asusid teele Hiiu saarelt. “Ainult vanaisast räägiti, et ta oli kahe-kolmeaastane, kui nad koos vanematega tulid merd kaudu seda kauget maad harima,” täpsustas Garri Gams.
Gamside nimega hauatahvleid leidub Emmaste kalmistul, nagu ka Valtoneid.
Sofia Valton oli Garri ja Eduardi vanaema, kes abiellus nende vanaisaga juba Kaug-Idas.
Hiiumaa reisi üks eesmärke oligi käia Emmaste surnu­aial, Advig Kiris aga läks külla vennale, kes veedab oma päevi hooldekeskuses Tohvri. Veel tehti tiir saarel ning käidi Kõpu ja Ristna majaka juures.
Euroopa reisile tuli Garri koos abikaasaga umbes kuu aega tagasi. Linnulennul on Primorje kraist Eestisse
9000 kilomeetrit. Garri Gams rääkis, et esmalt lendasid nad üheksa tundi Vladivostokist lennukiga Moskvasse, kuhu Eduardi pere neile vastu sõitis. Tagasi Eestisse sõites oli roolis Eduardi abikaasa ja nad läbisid ühe päevaga enam kui 1000 kilomeetrit.
Primorje krais elavad Gamsid on Tallinnas elava Eduardi perel külas käinud varemgi, seekordse sõidu ühendasid nad Euroopa tuuriga. Umbes kuu aja jooksul on nad koos abikaasadega käinud Leedus, Poolas, Saksa­maal, Rootsis. Saksamaal said nad osa Oktoberfestist ja see, kuidas sakslased lõbutsesid, meeldis neile väga.
Garrile jäi meelde, et Euroopas, sh ka Eestis on maan­teed paremad. “Ehkki ka meil Kaug-Idas ehitatakse praegu palju,” lisas ta.
“Räägitakse, et teil Euroopas on palju immigrante, aga isegi Saksamaal ei torganud see eriti silma,” ütles Garri. Ta leidis, et pigem on Kaug-Idas rahvaste segunemist rohkem. Palju elab seal Kaukaasiast pärit inimesi, seoses suurehitustega on tulnud palju ehitajaid Hiinast ja tänu arenevale turismile näeb palju turiste Jaapanist ja mujalt Aasiast.
Küsimusele, mis Eestis kõige rohkem meeldis, vastas Garri Gams hetkegi mõtlemata: “Kultuur – kultuur on siin kõrgeimal tasemel. Samuti meeldib siinne rahu ja vaikus. See ei pruugi nii olla, aga tundub, et meil Vladivostokis on isegi liiklus märksa mürarikkam kui teil siin Tallinnas,” selgitas ta. Eesti kohta jagus tal vaid kiidusõnu.

 

Sildid:

Comments

Pole ühtegi kommentaari.
 
Hiiu Lehest

Hiiu maakonna sõltumatu maakonnaleht aastast 1997

Miks sündis Hiiu Leht »
Kontakt

Telefon: +372 463 2199
Email: hiiuleht@hiiuleht.ee

Vabrikuväljak 1, Kärdla, 92411