Teisipäev, oktoober 15, 2019
 

Juubilar: Et Hiiumaa eripära untsu ei aetaks

Harda Roosna | Hiiu Leht
Homme tähistab 60. juubelisünni­päeva Hiiumaa suursaadik helilooja Erkki-Sven Tüür, kes saare imelist loodust ja rahu on kiitnud kogu maailmas.
Juubeli puhul küsisime, millist sünnipäevakingitust ootaks Erkki-Sven Tüür oma kodusaarelt.
“Loodan, et kõigis mõeldavais võimalikes uutmis­tuhinates Hiiumaa looduslikku eripära untsu ei aeta – see on pikemas perspektiivis parim kingitus,” vastas Tüür. “Nooremale põlv­konnale selgituseks, et pentsik sõna “uutmine” võeti kasutusele Gorbatšovi-aegses muudatustele orienteeritud N. Liidus,” lisas ta.
Hiiumaal ta oma sünni­päeva rohkem tähistada ei kavatse: “Tähistati juba. Augustis Pühalepa festivalil mitme autorikontserdiga.”
Küsimusele, kuhu võiks kerkida tulevane Tüüri-keskus, nagu see ehitati helilooja Arvo Pärdile, vastas Tüür: “Juba ehitatud. Asub Kõpu poolsaarel, aga ei ole ja ei saagi olema publikule avatud. See-eest on publikule avatud sealt keskusest väljuvad muusikalised läkitused.”
Sõnum sama: hoidke saare loodust
Metsade keskel ja mere kaldal asuvas Hirmuste külas elav ja oma teoseid loov Tüür on väljendanud muret Hiiumaa metsade kiire raiumise pärast, eelkõige oma loomingu kaudu. Näiteks 2014. aastal antud intervjuus ütles Tüür, et Hiiumaas on mingi rikkumatus, mis ta mõttelaadi toidab.
Tüür on protestinud ka Hiiumaa rannikule kavandatavate avamere tuuleparkide vastu. 2011. aastal kirjutas Tüür keskkonnaministrile adresseeritud kirjas, et otsus rajada tööstusmaastik imekauni loodusega Kõpu poolsaare lähedale ja Ristna neeme lummava merevaate ette “on sama häbiväärne, kui hakkaksime oma eluruumi kasutama tualettruumiga samal sihtotstarbel”.
2009. aastal, kui Tüür tähistas oma esimest juubelit, õnnitlesid hiidlased teda üllatuskontserdiga Kärdla baptistikoguduse saalis. Tookord ütles Tüür oma tänu­kõnes, et tal on hea meel elada Hiiumaal, sest selle loodus kõnetab teda teistmoodi kui mistahes maailma paik.

 

Sildid: ,

Comments

Pole ühtegi kommentaari.
 
Hiiu Lehest

Hiiu maakonna sõltumatu maakonnaleht aastast 1997

Miks sündis Hiiu Leht »
Kontakt

Telefon: +372 463 2199
Email: hiiuleht@hiiuleht.ee

Vabrikuväljak 1, Kärdla, 92411